Европол удари Ислямска държава

2
Групировката понесе "тежък удар" върху уеб пропагандата, разпространяваща хиляди съобщения, прославящи тероризма
Групировката понесе "тежък удар" върху уеб пропагандата, разпространяваща хиляди съобщения, прославящи тероризма Снимка: iStock

Европол е нанесла "тежък удар" върху уеб пропагандата на Ислямска държава, спирайки разпространението на хиляди съобщения, прославящи тероризма.

Полицейската агенция на Европейския съюз Европол заяви, че е преустановила действието на 26 000 свързани с ИД видеоклипове и акаунти в социалните медии по време на операцията на 21-24 ноември, информира Дарик.

Европол координира операцията, стартирана от белгийско полицейско разследване на пропагандната агенция на ИД Amaq.

Джихадистката група, която някога контролираше огромни територии в Сирия и Ирак, загуби по-голямата част от земите под нейно командване в началото на 2019 г., но продължи да върти пропаганда онлайн.

Операцията изискваше "огромни усилия", за да свали "всичко", свързано с пропагандата на ИД, включително Amaq, каза на пресконференция в Хага Ерик ван дер Сипт от белгийската прокуратура.

Освен че сваля съдържание, полицията арестува мъж в Испания, заподозрян, че е един от "основните разпространители" на онлайн пропагандата на ИД.
Ван Дер Сипт заяви, че ИД не е очаквала атаката и ще изисква "значителни усилия" за възстановяване на операциите си след такъв "силен удар".
Белгийските агенти също участваха в съгласувани усилия за справяне с Amaq миналата година, но Ван Дер Сипт призна, че са били изненадани от това колко бързо джихадистите възстановили дейността си онлайн.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари