Европол се самоопроверга за контрабандата на оръжие от Украйна

1
Вчера председателят на Европол обяви, че разполага с информация за нелегален износ на оръжия, включително тежки, от Украйна за Европа
Вчера председателят на Европол обяви, че разполага с информация за нелегален износ на оръжия, включително тежки, от Украйна за Европа Снимка: cisoclub.ru

Европол се разграничи от вчерашното твърдение на своя представител Ян Оп Ген Оорт, че службата разполага с информация за нелегален износ на оръжие от Украйна.

В специално изявление се казва, че в случая той е имал предвид случващото се в районите на бойни действия в миналото. "В момента ние напълно се доверяваме на своите украински партньори, защото те внедряват мерки за мониторинг и проследяване на огнестрелното оръжие", се казва в изявлението, пише Сега.

Вчера ООрт обяви, че Европол разполага с информация за нелегален износ на оръжия, включително тежки, от Украйна за Европа и има опасност тези оръжия да попаднат в ръцете на терористи.

Според Оорт, цитиран от ДПА, контрабандистите вече са изнесли оръжия и различни военни продукти от Украйна. Европол регистрира и случаи на контрабанда на тежко оръжие. В тази връзка има опасения, че подобни оръжия могат да попълнят арсенала на организирани престъпни групи и терористи. Представител на Европол каза, че в интернет са се появили обяви за продажба на противотанкови ракети Javelin. Засега обаче няма доказателства, че тези ракети са свързани с Украйна.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексий Данилов веднага поиска доказателства за тези твърдения. „С факти и доказателства. … Ние сме максимално заинтересовани от бърз обмен на информация и мигновена реакция“, каза Данилов.

Той също така обърна внимание на факта, че изявлението на представителя на Европол "съвпада с информационната специална операция на Руската федерация, насочена към спиране на военната помощ на Украйна".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари