Европол разби група за трафик на мигранти през България и Румъния

0
Арестуваха 28 души, участвали в престъпна организация за вкарване на имигранти в Шенгенското пространство
Арестуваха 28 души, участвали в престъпна организация за вкарване на имигранти в Шенгенското пространство

Арестуваха 28 души, участвали в престъпна организация за вкарване на имигранти в Шенгенското пространство

Европол подкрепи румънската гранична полиция в разбиването на организирана престъпна група, занимаваща се с трафик на мигранти.

В операцията са участвали и българската Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и германската федерална полиция във Вайдхаус. По време на акцията Германия изпрати в Румъния прокурор, който да дава съвети относно събирането на доказателства с оглед на потенциалното им използване в германски съдебни производства, а български следовател и анализатор на Европол също взеха участие в дейностите в Румъния.

Румънската гранична полиция започна разследването на тази престъпна мрежа през 2022 г., след като на границата с България бяха арестувани няколко шофьори на микробуси. Разследването разкрива престъпна мрежа, която се състои от няколко заподозрени, групирани в две групи в зависимост от задачите им. Едната от групите, съставена предимно от румънски граждани, отговаряла за превоза, а другата - за набирането на мигранти, които можели да бъдат преведени незаконно.

Контрабанда в камиони и микробуси по балканския маршрут

Престъпната организация е пренасяла нелегални мигранти от Турция до Германия през България, Румъния, Унгария и Чехия. Заподозрените са прекарвали мигрантите по суша през определени гранични контролно-пропускателни пунктове на българо-румънската граница. След това ги задържат на места в близост до румънския град Тимишоара за ден или два, преди да ги транспортират до Германия.

Заподозрените са превозвали нелегалните мигранти предимно с микробуси и камиони. Този начин на действие, използван до голяма степен от престъпни мрежи, действащи по т.нар. балкански маршрут, се оказва изключително опасен за живота и здравето на мигрантите. При няколко неотдавнашни инцидента възрастни и деца бяха намерени мъртви поради липса на пространство и кислород в купетата, използвани за укриването им по време на транспортирането.

Европол улесни обмена на информация и осигури оперативна координация и аналитична подкрепа. В деня на акцията Европол изпрати в Румъния анализатор, който да даде възможност за обмен на информация в реално време и да свери оперативната информация с базите данни на Европол, за да предостави насоки на разследващите на място. Двама служители на Европол, които вече бяха разположени в района, също оказаха подкрепа на румънските власти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари