Граничната полиция в Гюргево провежда обща операция с България за трафик на мигранти

0
Над 35 души, заподозрени в престъпна дейност, са отведени за разпит в румънската ГДБОП
Над 35 души, заподозрени в престъпна дейност, са отведени за разпит в румънската ГДБОП Видео: Русе Медиа

Над 35 души, заподозрени в престъпна дейност, са отведени за разпит в румънската ГДБОП

Съдебни полицаи от Генералния инспекторат на граничната полиция и Гранична полиция - Гюргево, под координацията на прокурорите от Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма, започнаха днес операция за трафик на мигранти, документиран в сътрудничество с властите от България, Унгария и Германия и с подкрепата на агенция EUROPOL. Дейностите се провеждат с цел разбиване на организирана престъпна група, специализирана в извършване на престъплението трафик на мигранти, информира Русе Медиа.

През 2022 г. е била сформирана организирана престъпна група, съставена от румънски граждани и чужденци, идващи от арабски държави, с цел извършване на престъплението трафик на мигранти, с цел лесно получаване на големи суми пари. За постигане на целта на престъпната група членовете ѝ са действали на линията България – Румъния – Унгария – западноевропейски държави.

Престъпният механизъм включва идентифицирането на мигранти от афро-азиатски произход, които искат да достигнат западноевропейски страни, особено Германия. По-късно транспортирането на тези мигранти е извършено от престъпната група, организирана в два сегмента:

първият сегмент – мигрантите са взети от България, преминали са незаконно през граничните пунктове в Румъния и впоследствие са транспортирани до района на Тимишоара/Арад;

вторият сегмент – след настаняване за един ден, максимум два дни, на територията на Румъния, мигрантите са качвани в други превозни средства, с които са транспортирани до страните от Западна Европа, особено Германия, за да бъдат нелегално прекарани през ГКПП на границата с Унгария.

Мигрантите са транспортирани от шофьори в товарни микробуси, като са укривани по два начина: в спалното помещение, разположено над шофьорската кабина, или в товарното отделение на микробуса.

При втория метод членовете на групата са направили специални дървени отделения в товарните отделения, създавайки малки и неподходящи пространства, в които вкарали до 27 души. След това тези места са били замаскирани от щайги със зеленчуци и плодове.

И двата начина на укриване предполагат много висок риск от задушаване на мигрантите (например 5-6 мигранти са поставени в спалната кабина с площ от около 2 квадратни метра). Освен това, предвид начина, по който са били транспортирани (без никаква система за безопасност, натрупани един върху друг), животът на мигрантите е бил постоянно изложен на опасност по време на транспортирането.

Плащането за транспортиране на мигранти се извършва чрез системата Hawala, като мигрантите плащат около 5000 евро на човек, за да стигнат от Румъния до западните страни (главно Германия).

По време на криминалното разследване са документирани 13 пратки, които се разследват от румънските власти. Други две пратки също са идентифицирани и се разследват от германските власти.

Над 35 души, заподозрени в престъпна дейност, са отведени за разпит в румънската ГДБОП. В същото време в Германия се извършват подобни дейности по претърсвания и задържания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари