Европейският съд: Държавите членки да ограничат масовото шпиониране на личните данни

2
Подобна намеса трябва да бъде придружена от ефективни предпазни механизми
Подобна намеса трябва да бъде придружена от ефективни предпазни механизми Снимка: AP

Върховната съдебна инстанция на ЕС постанови, че неограниченото масово събиране на телефонни и интернет данни е незаконно.

Решението може да ограничи правомощията на разузнавателните служби във Франция и на други места в Европа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Европейският съд постанови, че повсеместното и безразборно събиране на подобни данни може да бъде позволено единствено когато правителствата се сблъскват със "сериозна заплаха за националната сигурност".

При подобна ситуация пълният достъп до информацията на потребителите на телефонни и интернет услуги трябва да се ограничава само до периода, в който това е "строго необходимо".

Темата беше повдигната от правозащитни организации, а развръзката по нея вероятно ще отекне и извън пределите на ЕС с оглед на това, че правителствата на САЩ и Китай увеличиха набора си от средства за следене в името на националната сигурност, отбелязва Ройтерс.

Днешното решение на Европейския съд е резултат от четири отделни дела, заведени във Франция, Белгия и Великобритания, чиито правителства пожелаха да имат на свое разположение по-голям инструментариум за следене, чрез който да пазят сигурността на гражданите си.

"Подобна намеса в основни права трябва да бъде придружена от ефективни предпазни механизми и да бъде проверявана от съдебна или независима административна институция", реши съдът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари