Европейски регламент „замразява“ профила „Речно корабоводене“

0
Действаш европейски регламент е причина за „замразяването“ на специалността „Речно корабоводене“ във Военно-морското училище.
Действаш европейски регламент е причина за „замразяването“ на специалността „Речно корабоводене“ във Военно-морското училище.

Това каза в отговор на журналистически въпрос началникът на училището кап. I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров.

По думите му, документът поставя като основно изискване пред речните капитани не тяхното образование, а това, колко пъти са преминали през определени участъци на реката. Това забавя развитието на младите специалисти и е основната причина за временното замразяване на специалностите, свързани с подготовка на кадри за речния флот.

В момента в училището се обучават 8 русенци, каза още кап. Медникаров. Един от тях е курсант в направлението за подготовка на кадри за военния флот, останалите 7 – за гражданско и търговско корабоплаване, пише Русе Нюз.

Капитан Мендикаров, заедно с част от ръководния екип на училището е в града за даване началото на тържествата по случай 135-тата годишнина от създаването на Висшето военноморско училище, основите на което са положени в Русе. На 9 януари 1881 г. е издаден Циркуляр № 7 на Военното министерство на Княжество България, с който се формира Морско училище, базирано в Русе. През 1893 г., отново в Русе, се формира първият „Временен курс по военноморски науки, в който се обучават офицери, завършили Военното училище в София с цел да се придобие военноморска квалификация.

От 15.00 ч. ще се проведе церемония по полагане на венци пред Паметника на моряка на ул. „Одрин”, а от 15.30 ч. ще започне тържествено шествие от Паметника на моряка по ул. „Александровска” до площад „Свобода”. От 17 часа в Голяма зала на Доходното здание пък ще има тържествен концерт, по време на който кметът на Русе Пламен Стоилов ще награди двама отличили се преподаватели и един курсант от Морското училище.

Източник: Русе Нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари