Европейската агенция за околна среда: Водите за плуване в България са отлични

0
60% от годните за плуване води в България получават отлични показатели за чистота
60% от годните за плуване води в България получават отлични показатели за чистота

60% от годните за плуване води в България получават отлични показатели за чистота

60% процента от водните зони, обозначени като годни за плуване в България, които се наблюдават от Европейската агенция за опазване на околната среда (ЕАОС), получават отлични показатели за чистота в доклада на агенцията за 2020 г., пише Стандарт

От 96-те зони, обект на постоянен мониторинг от страна на еколозите на ЕС (92 от които крайбрежни) в България, 58 отговарят на качеството “отлично”, докато останалите влизат в показателя “добро”. Това е втора поредна година, в която наблюдаваните водни показатели извеждат страната ни от категорията на държавите, които имат едва “задоволително” качество на конкретни обекти.

На първо място в класацията - с “отличните” 100 от 100 показатели застава Кипър, следван от Гърция, Малта, Хърватия и Австрия със средно до 95 на сто. Със своите 60,4% източници с “шестица” от ЕС, България застава в средата на класацията, между Словакия (56,3%) и Естония (62,7%), много зад европейската страна с най-дълго крайбрежие - Франция (77,5%).

Според ЕАОС 83% от крайбрежните и вътрешни обекти в Европа са били “отлични” през 2020 г., в съответствие с последните години. Само 1,3% от тестваните обекти, или 296 на целия континент, са оценени като “негодни”, в сравнение с около 2% през 2013 г. Крайбрежните обекти дават по-добри показатели от вътрешните, като 85% и 78% са класифицирани като “отлични”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари