ЕС изчака изборите в Унгария и предприе спиране на евросредствата

0
Председателката на ЕК съобщи, че се задейства процедурата заради нарушения на върховенството на закона
Председателката на ЕК съобщи, че се задейства процедурата заради нарушения на върховенството на закона Снимка: Olivier Hoslet/EPA/EFE

Европейската комисия започна неизползвана процедура срещу Унгария, която може да доведе до спиране на евросредствата заради нарушаване на демократичните стандарти.

Информацията идва два дни след като консервативната партия ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан спечели парламентарните избори с голямо мнозинство, пише БНР.

Европейската комисия ще изпрати официално уведомително писмо за стартиране на новия механизъм за върховенство на закона, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Механизмът беше създаден през 2020 година след среща на върха в разгара на пандемията, на която страните членки постигнаха труден компромис за поемането на общ дълг за възстановяване на ЕС от Covid кризата.

Отпускането на средствата беше обвързано със спазването на принципите на правовата държава. Унгария и Полша внесоха жалба в Съда на ЕС срещу механизма, но тя беше отхвърлена.

Това отвори пътя на Еврокомисията да започне процедура срещу Унгария заради спорната ѝ система за обществени поръчки, конфликт на интереси и корупция.

ЕК от месеци е подложена на натиск от Европейския парламент да приложи механизма срещу Полша и Унгария.

В отговор унгарското правителство обвини Брюксел, че прави грешка.

Началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан - Гергей Гуяш, призова Европейската комисия да не наказва унгарските гласоподаватели за избора им на парламентарния вот в неделя, когато управляващата партия ФИДЕС спечели мнозинство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    5
    Spermaman
    Който слушка - папка. Гей-саюза е едно недоносче!
  • 5
    4
    Леко в дясно
    Урсулавата гръста ще изведе Костадинов и "Възраждане" на доста по-челно място скоро. Всички анализи сочат в тази посока. Колкото до Орбан - ами пич на място, мъжкар и държавник. Не се крие в зайчарници и не реве като...Отстоява си националните интереси и няма да отстъпи.
  • 10
    3
    Бай Чеп
    Който не слуша и не играе правилно по свирката на евро-джендър-атлантическите господари му спират парите с възпитателна цел!
  • 13
    2
    русенец
    Такава брутална намеса във вътрешните работи на една държава, такова некадърно управление от шайка бюрократи, такава просташка пропаганда е нямало и по хитлерово време и през соца. Май този ЕС , конструиран по този начин и управляван по този начин няма да съществува дълго. Жалко, че осраха една мечта на поколения европейци. Прав е колегата от 1 , парите налети в Унгария се виждат, а налетите в България не се виждат, а влязоха в сметките на мафиите. Да спрат и финансирането на България, да видим кой бизнес ще оцелее без евро средства и дали изобщо държавата ще е в състояние да оцелее без тях! Прав е Орбан, следващата му стъпка е излизане от НАТО !
  • 17
    1
    ...
    А нашите обществени поръчки ? Тях защо никой не ги наказа със спиране на средства ??? Орбан си гледа суверенитета, държи на интересите на народа, не пуска оръжия за усраина и за това го наказват. Унгария е в пъти по добре от нас, магистрали, паркинги за почивка, модерна полиция, модерно оборудвана, околовръстното на Будапеща е от железобетон. а ние, мизерно гето, сме ок, и ще получим пари. Унгария обаче, имала тя "проблеми". Долна лицемерна брюкселска сган. Дву и трилична. Мачкат го, защото не пърди по Раша.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари