Евродепутатите на Виктор Орбан напуснаха ЕНП

1
Това стана, след като по-рано днес представителите на ЕНП приеха промяна на правилата, които им позволяват по-лесно да изключват от редиците си национални делегации
Това стана, след като по-рано днес представителите на ЕНП приеха промяна на правилата, които им позволяват по-лесно да изключват от редиците си национални делегации Снимка: АП/БТА

Най-голямата сила в Европарламента прие нови правила, за да изгони по-лесно унгарската делегация

Евродепутатите от управляващата в Унгария партия ФИДЕС напуснаха групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента.

Това стана, след като по-рано днес представителите на ЕНП приеха промяна на правилата, които им позволяват по-лесно да изключват от редиците си национални делегации, предава Клуб Z

Най-голямата група в Европармамента прие с убедително мнозинство промяната. „За“ са гласували 148 души, „против“ - 18 и 4-ма са „въздържали се“. При това 11 от гласовете „против“ са били на хората от ФИДЕС.

Българският евродепутат Александър Йорданов се е изказал в защита на Орбан и против промяна на правилата, съобщи в профила си във фейсбук Радан Кънев. Той обаче не знае как е гласувал Йорданов.

„Това е предпоследната крачка по един дълъг път, по който ЕНП се движи твърде бавно, но достатъчно сигурно. Резултатът показва - както многократно настоявах на заседания на групата - че изключването на ФИДЕС обединява, а не разделя християндемократите в Европа“, пише Радан Кънев.

След като стана ясно решението на групата на ЕНП, бе разпространено писмо от Виктор Орбан. Той обявява напускането и пише, че промяната на правилата е враждебен акт срещу ФИДЕС и нейните избиратели. Унгарският премиер обвинява ЕНП, че в момент, когато стотици хиляди хора в Европа са в болници, а лекарите се борят да спасяват техните животи, групата на ЕНП е парализирана от своите вътрешни аминистративни проблеми.

Засега не е ясно дали 11-те евродепутати от „Фидес“ ще преминат към друга група в ЕП или ще станат независими.

През уикенда Орбан написа писмо до председателя на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер. В него унгарският премиер заплаши, че хората му ще напуснат групата, ако на нейната делегация не бъде позволено да върви по свой собствен път.

Без промяна в статуквото

Напускането на групата от унгарските представители няма да се отрази на съотношението на силите в Европарламента. Това може да се разбере от справка на броя на евродепутатите.

ЕНП има в момента 187 представители. Без унгарците те ще останат 176 и партията пак остава първа сила в Европарламента.

Социалистите имат 145 еврудепутати, а либералите - 97.

Тези три партии съставляват абсолютно мнозинство – 429 от общо 705 евродепутати. Без унгарците в ЕНП абсолютното мнозинство се запазва - 418 души.

Освен това петата по численост група в Европарламента - „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА), също смята себе си за част от проевропейското мнозинство. Към него се прибавят и нейните 73-ма представители.

На нож с Еврокомисията

През септември 2018 г. Европарламентът даде зелена светлина за активирането на член 7 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ЕС) срещу Унгария. Това може да доведе до лишаването на Будапеща от право на глас в Съвета на ЕС.

В приетия тогава от евродепутатите доклад се изтъква, че Унгария не зачита върховенството на закона и създава опасност от нарушаване на европейските ценности. Според документа правителството на Виктор Орбан създава опасение в 12 области, сред които независимостта на институциите и правата на съдиите, свободите на изразяване и сдружаване, правата на малцинствата, най-вече ромите и имигрантите.

Орбан обаче не приема обвиненията и продължава да бъде на нож с Еврокомисията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари