Евродепутати искат наблюдение на парите за възстановяване за България

0
Мониторинговата група се тревожи заради отчетността на главния прокурор, собствеността на медиите и полицейската бруталност
Мониторинговата група се тревожи заради отчетността на главния прокурор, собствеността на медиите и полицейската бруталност Снимка: Йордан Симеонов / 24 часа

Мониторинговата група се тревожи заради отчетността на главния прокурор, собствеността на медиите и полицейската бруталност

Делегацията от мониторинговата група към Европейския парламент, която посети България в края на септември, призовава Еврокомисията да затегне мониторинга и одита на еврофондовете в България, включително по Механизма за възстановяване и устойчивост.

Групата ще продължи да наблюдава страната ни и в бъдеще, се казва в доклада, изготвен след визитата, предава БНР.

Делегацията признава ограничените правомощия на служебното правителство да се справи с много от предизвикателствата, но е окуражена от ефективното използване на инструментите, с които то разполага, се казва в документа.

В него се подчертава, че остава проблемно преследването на корупцията по високите етажи на властта. Делегацията изразява безпокойство и от съобщенията, че полицейската бруталност през лятото на миналата година не е била разследвана както трябва.

Евродепутатите обръщат внимание, че въпросът с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор остава да бъде решен в контекста на по-дълбоки съдебни реформи веднага, щом политическата ситуация го позволи.

Според тях остава обезпокоителна ситуацията с медиите и властите трябва да увеличат усилията за подобряване на условията за работата и безопасността на журналистите.

Силната концентрация на медийната собственост и липсата на необходимата прозрачност при разпределението на европейското и държавно финансиране трябва да бъдат на челно място в политическия дневен ред, се казва още в документа.

Изразява се и безпокойство от речта на омразата към хора с нетрадиционна сексуална ориентация, ромите и от домашното насилие.

Дебатите по доклада в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европарламента трябваше да се проведат днес, но бяха отложени за 29 ноември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари