Евродепутати идват у нас заради аферата “Къщи за тъщи“

1
Три институции на ЕС ще проверят на място сигнали за корупция и злоупотреби с еврофондове
Три институции на ЕС ще проверят на място сигнали за корупция и злоупотреби с еврофондове

Три институции на ЕС ще проверят на място сигнали за корупция и злоупотреби с еврофондове

Мисията на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, която пристига в България на 11 април, ще разследва злоупотреби с европейски средства през изминалите десет години и не засяга действията на сегашното правителство. Това коментира евродепутатът Цветелина Пенкова, която е член на Комисията по бюджетен контрол и вицепрезидент на Групата за подкрепа на ядрената енергетика в Европейския парламент в интервю за EURACTIV

„Къщите за гости са само една от причините за проверката. Нарушенията далеч не засягат само тях. Има сигнали за злоупотреби с инфраструктурните проекти, в сметосъбирането също има индикации за неправомерно изразходване на европейски средства. Определено обаче при инфраструктурните проекти са най-големите нередности“, коментира още българският евродепутат.

Мисията на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент пристига в България в началото на следващата седмица.

Целта е да разследва корупция и злоупотреби с еврофондове и публични средства в България. Евродепутатите ще бъдат в България от 11 до 13 април ще имат срещи с изпълнителната и законодателната власт, неправителствени организации и разследващи журналисти. След ще бъде изготвен доклад и конкретните препоръки на базата на събраната информация.

„Планирахме такава проверка в Групата на Социалистите и Демократите още през 2020 г. В доклада на ЕК за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка за 2019 г., имаше доста притеснителни заключения. Други фактори бяха масовите протести и исканията за оставка на тогавашния премиер и главния прокурор. Още тогава имаше индикация, че има нужда от такава мисия за проверка на фактите в нашата страна. За жалост тя бе отложена и през 2021 г. с оглед на парламентарните избори. По принцип не се правят такива проверки, когато се провеждат парламентарни избори“, обясни Петкова.

Има ли политическа корупция?

На въпрос дали очаква евродепутатите да намерят доказателства за политическа корупция в къщите за гости, Пенкова отговори, че фактът, че се прави такава проверка за предходни злоупотреби е нормален ход заради обстоятелствата. Тя коментира, че проверката засяга минали нарушения и не бива да се свързва със сегашното управление на страната.

„Проверката е продължение на нашите усилия да изострим вниманието върху контрола на изразходването на европейските фондове от предходните години, за да стане ясно какво не е направено и защо страната ни е в центъра на вниманието, която става въпрос за корупционни практики с евросредства. Това е проверка на предходни проблеми. Втората част е съществена и тя е да получим информация, която ще помогне да се ограничат тези нередности, свързани с европейски проекти. Именно затова ще се срещнем с изпълнителната и законодателната власт, за да ни информира какви мерки са предприели вече, на базата на информацията, с която разполагат“, подчерта евродепутатът.

Кой си е затворил очите за злоупотребите

Пенкова посочи, че трябва да се установи как по-добре да действат националните власти и европейските институции в бъдеще. Тази проверка няма да засегне бъдещите европроекти на България.

Преди това ръководителят на ОЛАФ Вилле Итала съобщи, че 746 къщи за гости в България са получили над 103 милиона евро субсидия. От тях 377 са били проверени и нито една от не изпълнява поставените цели по европрограмата.

Пенкова напомни, че щетите само от къщите са гости са над 28 млн. евро, което е сериозно нарушение. Предстои да се направи преглед, който да разграничи онези, които наистина са изпълнили условията по проектите и не е редно да бъдат опетнени.

„Отговорност за злоупотреби, ако бъдат установени, трябва да понесат онези, които са извършили нарушенията и онези, които са изпълнявали контролните функции и са си затворили очите. Оттук нататък се надяваме това да не се повтаря, защото ние правим проверка за неща, които са се случили в изминалите десет години, а не което се случва в момента. Сегашните управляващи не може да носят отговорност за неща, които са се случили в миналото, но те могат да носят отговорност за подобряване на дадени процедури и контролни функции“, обясни тя.

Попитана какво говори за България фактът, че половината от къщите за гости в Борино се оказаха на роднини на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ (по разследване на „Биволь“), тя отговори, че няма конкретна информация, но мисията на ЕП ще направи проверка на тези факти и ще стане ясно по какъв начин са разпределени парите, при това не само за къщите за гости.

„Мои колеги, които отговарят за бюджетния контрол също имат информация за доста сигнали, които са постъпвали по отношение на други европейски проекти и най-вече за начина, по който са определяни бенефициентите. Има голяма повтаряемост при някои от тях“, уточни евродепутатът.

Много сигнали, малко осъдени

Въпросът е много сериозен за българското общество, когато става въпрос за осъдени и санкционирани лица по конкретни обвинения. Затова Пенкова посочи данни от доклада за дирекцията за защита на финансовите интереси, която работи с ОЛАФ и там се разглеждат всички видове престъпления, които засягат финансовите интереси на Европейския съюз.

Докладът показва, че за 2010 г. България е санкционирала и осъдила около 220 лица, а за 2020 г. те са само 33-ма. Това показва, че броят на нарушенията не е спаднал, според всички доклади, които се получават в комисията за бюджетен контрол, но за сметка на това, хората, които са санкционирани намаляват.

„Това означава, че трябва да си зададем въпроси за работата на българската прокуратура и дали всички сигнали за проверки се извършват правомерно“, подчерта Пенкова.

Проверката на мисията на ЕП няма да има отношение към бъдещето отпускането на европейски средства за България. Страната има ново правителството и не бива да се прехвърля върху тях отговорността за нарушения в миналото, казва Пенкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    daskal
    Ама те всички евросредства по програми и проекти от самото начало имат един главен смисъл - да се облажат тарикатите в тази страна. От кварталните градинки и фитнесите в безлюдни села, през къщите за тъщи, до "магистралите" за милиарди - навсякъде работите вонят!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари