Евгений Кънев: Цените на горивата ще се повишат, ако падне дерогацията

0
Според Евгений Кънев при отпадане на дерогацията цените ще се повишат
Според Евгений Кънев при отпадане на дерогацията цените ще се повишат Видео: NOVA

Според Евгений Кънев при отпадане на дерогацията цените ще се повишат

Няма проблем „Лукойл” да работи с неруски петрол. Никога не е имало проблем. Това коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA икономистът Никола Янков. Той уточни, че ГЕРБ имат интерес да атакуват политически правителството и ПП, които са партията най-силно стояща зад дерогацията, но България няма нужда от нея. „Ако някой иска да спечели политически точки с добра кауза за обществото, защо да не бъде подкрепена тази кауза. Ние нямаме причина да внасяме руски нефт. Това не е полезно за страната, обществото и потребителите. Рафинерията винаги е преработвала неруски петрол”, каза той. По думите му за ноември и декември, според митническите данни, 50% от обема в „Нефтохим” е бил неруски петрол.

Никола Янков добави, че за него е изненада провеждането съвет по сигурността заради дерогацията. „Ако МС искаше да проучи пазара за гориво и възможностите за доставка на извън „Нефтохим”, можеше да го направи чрез пазарно проучване. Да попитат най-големите търговци в държавата. Вместо това се възлага на ДАНС и на разузнаването да се пишат доклади. Всеки, който иска да разбере какви са алтернативите за доставки може да направи пазарно проучване”, уточни той.

Според икономиста Евгений Кънев не е работа на службите да се занимават с това. По думите му не е работа ѝ на парламентарните партии. „Те се занимават с неща, които са изцяло в прерогативите на изпълнителната власт. Единствено тя може да отговаря и поема отговорност за сигурността на страната. Това е ПР упражнение за ГЕРБ и ДПС”, каза Кънев.

Според него няма как да се освободим от дерогацията без да се влезе във война с „Лукойл”. Той уточни, че след отпадане на дерогацията цените ще се повишат. „Който твърди, че няма да се вдигнат цените след отпадане на дерогацията не знае как работи „Лукойл” на пазара”, каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари