ЕС ще тегли заем от 750 милиарда евро

0
Този кредит ще се изплаща до 2058 година
Този кредит ще се изплаща до 2058 година

За първи път в историята си ЕС ще тегли заем на стойност 750 млрд. евро, за да се справят страните членки с последиците от COVID-19. Колко ще получи България?

„Давам си сметка, че на много хора загубили работата си заради кризата, един такъв разговор за милиарди би звучал много далеч. Ето защо освен да кажем колко са парите, трябва да обясним и как те ще стигнат до хората. Ако към момента сме получавали около 15 млрд. евро от инвестиционните фондове очакваме те да се удвоят, благодарение на този фонд.” Това заяви евродепутатът Андрей Новакова в ефира на „Неделята на NOVA”.

Той допълни, че по мащаб тази финансова операция може да се сравнява единствено с плана „Маршал” след Втората световна война. Предвидените пари били помощ единствено за икономическата стабилизация на страните, а не за други цели.

„Този кредит, който ще изтегли ЕК ще се връща през европейския бюджет. Към момента той се съставлява от вноските на държавите членки, но кредитът ще се изплаща до 2058г., като предполагам, че дотогава ЕС ще има собствени приходи, с които ще може да изплаща вноските", каза Новаков.

По негови думи парите, които се отпускат от този спасителен фонд не са на база брой загинали или заразени, а са на база щетите, които една икономика е понесла зарази заразата от COVID-19.

„Няма как България да бъде наказана. В Белгия на денонощие умират по 300 души. Това е страна сравнима по размери с нашата. Свалям шапка на хората, които предприеха нужните мерки и спасиха хиляди хора в България”, допълни Новаков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари