ЕС ще разреши "виза" да се изписва на български език

0
Европейският съюз ще промени вида на шенгенската виза още от август
Европейският съюз ще промени вида на шенгенската виза още от август

Европейският съюз ще промени вида на шенгенската виза още от август, след като днес министрите по европейските въпроси от ЕС одобриха новия й вид.

Причината е да се засили сигурността на документите, които често стават обект на фалшификации, уточнява в. Монитор.

Шенгенските държави не са променяли дизайна на визата от 1995 г. и той е вече лесен за подправяне, според Европейската комисия, която предложи преди 2 години нови параметри на стикера.

Новата шенгенска виза ще бъде с цветна снимка на притежателя си, интегрирана в стикера и със специални знаци за машинно четене. Освен това ЕС ще разреши "виза" да се изписва освен на английски и на всички официални езици, включително на български, когато документът е издаден от българските власти. 

Името на държавата "издател" също може да е на който и да е от официалните езици в ЕС. Брюксел смята, че това допълнително ще затрудни фалшификаторите и за властите ще е по-лесно да проследяват измамите.

Всяка виза ще си има специален номер, деветцифрен номер, изписван с нарочно създаден шрифт, който се предполага, че ще затрудни подправянето им.

Въвеждат се и няколко нови холограми, които ще подпомагат властите да отличават оригиналите от ментетата.

Отделно от информация за притежателя, валидността на документа и страните, които той ще може да посещава, всички данни ще се дублират и в машинен формат, като евентуални промени в текста ще могат да се засичат.

ЕС предвижда в бъдеще на мястото да се поставя 2D баркод.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари