ЕС постигна споразумение за вноса от Украйна

0
За пшеницата не се прилага ограничение, за което първоначално настояваха страни като Франция и Полша
За пшеницата не се прилага ограничение, за което първоначално настояваха страни като Франция и Полша

За пшеницата не се прилага ограничение, за което първоначално настояваха страни като Франция и Полша

Държавите от ЕС и Европейският парламент се споразумяха за по-строги ограничения върху вноса на някои селскостопански продукти от Украйна, съобщи Белгия, която председателства Европейския съюз, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Със споразумението се удължава безмитният достъп, който блокът предоставя на украинските селскостопански стоки след нахлуването на Русия през 2022 г., но се определят ограничения за птичето месо, яйцата, захарта, царевицата, козите и меда до средните обеми, наблюдавани между средата на 2021 г. и края на 2023 г.

За пшеницата не се прилага ограничение, за което първоначално настояваха страни като Франция и Полша.

Предварителното споразумение все още предстои да бъде официализирано на среща на посланиците на ЕС късно днес и от комисия на Европейския парламент на 9 април.

Дипломатите по-рано заявиха, че ограниченията ще намалят с около 240 млн. евро приходите на украинските селскостопански продукти в ЕС в сравнение с 2023 г.

Европейският съюз се стреми да запази солидарността си с Украйна, като същевременно се вслушва в мнението на европейските земеделски стопани, които протестират срещу ниските доходи, за които отчасти са обвинени украинските стоки, които според тях подбиват цените на техните пазари.

Удължаването на безмитния внос на украински селскостопански продукти трябва да започне преди изтичането на настоящия период на освобождаване на 5 юни.

Европейският парламент излезе с изявление, в което се казва, че ако има "значителни смущения на пазара на ЕС или на пазарите на една или повече държави от ЕС, дължащи се на украински внос, например на пшеница, регламентът гарантира, че (Европейската) комисия може да предприеме бързи действия и да наложи всички мерки, които сметне за необходими".

Законодателите са в очакване на изборите през юни, които ще доведат до сформирането на нов парламент. Много от тях, особено консерваторите и крайно десните, искат да покажат на европейските земеделски производители, че са на тяхна страна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари