ЕС пощади Турция от влизане в черния списък

1
Брюксел е под натиск да се справи с напрежението с Анкара
Брюксел е под натиск да се справи с напрежението с Анкара

Турция беше пощадена от влизане в черния списък на ЕС, съобщиха дипломатически източници, въпреки че не е изпълнила ангажиментите си, а Брюксел е под натиск да се справи с напрежението с Анкара.

27-те държави-членки на ЕС обаче ще добавят Каймановите острови, първата британска отвъдморска територия, присъединяваща се към черния списък след Брекзит.

Междувременно Панама ще се върне в черния списък на данъчните убежища, като се добавят и Сейшелите и Палау, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Списъкът ще бъде потвърден от финансовите министри на ЕС на срещата им в Брюксел следващия вторник.

Турция за малко да попадне „под ножа“ за внедряването на автоматичен обмен на данъчна информация с държавите от ЕС през 2019 г., но „й се дава още малко време по политически причини“, добави неназованият източник.

ЕС зависи от Турция, за да ограничи имиграцията от разкъсаната от война Сирия, но отношенията се обтегнаха след политическите чистки, ръководени от президента Реджеп Тайип Ердоган заради опита за преврат през 2016 г.

Списъкът е съставен през 2017 г. след няколко скандала, тласнали Брюксел да направи повече за борба с укриването на данъци.

Страните-членки на ЕС не могат да бъдат в списъка, а страните, включени в черния списък, са изправени само срещу ограничени санкции, които се състоят в замразяването на европейска помощ или финансиране за развитие.

Понастоящем черният списък на ЕС включва 8 държави или юрисдикции: Американска Самоа, Фиджи, Гуам, Оман, Самоа, Тринидад и Тобаго, Американските Вирджински острови и Вануату.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари