ЕС отложи одобрението на руската ваксина "Спутник V"

0
Одобрението на "Спутник V" вероятно ще бъде отложено до септември, а може би дори до края на годината
Одобрението на "Спутник V" вероятно ще бъде отложено до септември, а може би дори до края на годината Снимка: Reuters

Одобрението на "Спутник V" вероятно ще бъде отложено до септември, а може би дори до края на годината

Одобрението от Европейския съюз на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" ще бъде отложено, тъй като срокът за подаване на данни до 10 юни е пропуснат, заявиха пред Ройтерс два европейски източника запознати с въпроса, предаде БНР.

Един от източниците, германски държавен служител, заяви, че ако на европейския надзорен орган по лекарствата не се предоставят необходимите данни за клинични, всяко едно решение за предоставяне на зелена светлина за ваксината "Спутник V" в рамките на ЕС ще бъде отложено поне до септември.

"Одобрението на "Спутник V" вероятно ще бъде отложено до септември, а може би дори до края на годината", посочи едни от официалните източници на Ройтерс, говорейки при условие за анонимност.

Преди това се очакваше Европейската агенция по лекарствата (EMA) да приключи прегледа на руската ваксина и да издаде решение през май или юни за нейното прилагане в ЕС.

Втори източник на Ройтерс пък заяви, че граничната дата 10 юни не е спазена и че EMA е предоставила на разработчика на ваксината, руския институт "Гамалея", още една седмица да подаде необходимите данни.

Руският фонд за директни инвестиции (RDIF), който пуска на пазара ваксината, пък заяви, че прегледът на "Спутник V" от EMA е в ход.

"Цялата информация за клиничните изпитвания на ваксината "Спутник V" е предоставена и прегледът на GCP (Обща клинична практика) е завършен с положителна обратна връзка от Европейската агенция по лекарствата“, посочват от RDIF.

"Докато ЕМА трябва да вземе решение за времето на процедурата за одобрение, екипът на "Спутник V" очаква одобрението на ваксината през следващите два месеца", добави Фондът за директни инвестиции.

Агенция Ройтерс също така съобщава, че на този етап няма коментари на днешната информация от страна на Европейския лекарствен регулатор.

Преди време правителството на германския канцлер Ангела Меркел проведе преговори за закупуване на ваксината "Спутник V", но обяви, че покупките ще зависят от решението за одобрение на руската ваксина от EMA. Разочаровани от бавна имунизационна кампания, някои регионални германски провинции, включително Бавария, проявиха по-рано тази година интерес към поръчки за "Спутник V", но оттогава ваксинацията в страната набра скорост.

Словакия пък стана втората страна на ЕС след Унгария, която започна да ваксинира от този месец населението със "Спутник V" въпреки липсата на одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук