Проф. Гетов: Ще има обновена COVID ваксина, която да се поставя веднъж годишно

0
Сертификатите след бустерна доза важат една година
Сертификатите след бустерна доза важат една година Снимка: БНТ

И двата препарата са таблетки за перорално приложение в доболничната помощ. Те спират репликацията на вируса. Така предпазват от тежки симптоми и хоспитализация. Тези лекарства са скъпи и се прилагат по лекарско предписание.

Това заяви проф. Илко Гетов в студиото на сутрешния блок на БНТ относно лекарства срещу коронавирус, които Европейската Агенция по Лекарствата предстои да одобри.

Той поясни, че тези лекарства няма да могат да се употребяват от жени в детеродна възраст.

“Сертификатите след бустерна доза важат една година. Становището на ЕМА, че честото прилагане на бустери от едни и същи ваксини не е подходяща стратегия за справяне с пандемията”, съобщи проф. Гетов. Той каза, че на компаниите е препоръчано да разработват ваксини както за Уханския вариант, така и за “Делта” и “Омикрон”, защото бустерите не водят до необходимото ниво на защита.

По думите му в България нивото на пациенти на интензивни легла остава високо.

“В България оставаме на три равни парчета - такива, които подкрепят мерките, такива, които са антиваксъри и такива, които се колебаят”, обобщи той.

Проф. Гетов препоръча подновена ваксина, която се поставя веднъж годишно: “Двата производителя, които правят РНК-ови ваксини - Biontech и Moderna, през март месец ще представят такава ваксина”.

Според него някои държави могат да си позволят разхлабване на мерките, защото там ваксинационното покритие е по-голямо: “Ние не можем да си го позволим, защото има наслагване на вълните, изчерпване на ресурса на здравната система и ниско ваксинационно покритие. Ние трябва да продължим с мерките”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Ее нее уЕе, шуепс
    То се очакваше!!!! Даже закъснявате!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари