ЕС обяви пакет помощ за Египет в размер на 7,4 милиарда евро

0
Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси се срещна с Урсула фон дер Лайен
Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси се срещна с Урсула фон дер Лайен Снимка: Francois Walschaerts, Pool Photo via AP

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси се срещна с Урсула фон дер Лайен

Европейският съюз обяви днес пакет помощ в размер на 7,4 милиарда евро за Египет на фона на нарастващо безпокойство, че вътрешният икономическият натиск и конфликтите в съседните страни може да доведат до още по-голям наплив на мигранти към Европа, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА, предаде БТА.

Според египетски правителствени източници се очаква споразумението да бъде подписано днес по време на посещението в страната на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и лидерите на Австрия, Белгия, Гърция, Италия и Кипър. Преди церемонията по подписването този следобед президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси вече проведе отделна среща с Фон дер Лайен и с белгийския премиер Александер де Кро, чиято държава е ротационен председател на ЕС.

Според представителството на ЕС в Кайро пакетът включва, както грантове, така и заеми за следващите три години за най-населената арабска държава.

Според документ на представителството двете страни ще засилят сътрудничеството си до равнище „стратегическо и всеобхватно партньорство“, прокарвайки път към разширяването на сътрудничеството между ЕС и Египет в различни икономически и неикономически сфери.

Египетското президентство обяви, че споразумението цели постигането на „значителен скок в сътрудничеството и координацията между двете страни и при постигането на общите интереси“.

ЕС ще предостави помощ на Египет специално, за да укрепи той границите си с Либия – важна транзитна държава за мигрантите, бягащи от бедност и конфликти в Африка и Близкия изток, а също ще подпомогне правителството в Кайро при приемането на суданци, бягащи от продължаващия вече близо година вътрешен конфликт в страната им.

Египет от десетилетия е убежище за мигранти от Субсахарска Африка, опитващи се да избягат от война и бедност. За някои Египет е крайна дестинация, докато за други е транзитна страна преди да се опитат да предприемат опасното пътуване към Европа през Средиземно море.

Въпреки че египетското крайбрежие не е основна отправна точка за трафикантите на хора към Европа, Египет е изправен пред миграционен натиск от региона, с допълнителната заплаха, че войната между Израел и палестинската групировка „Хамас“ ще се прехвърли през неговите граници .

Сделката ще предостави необходими средства на египетската икономика, която беше силно засегната от годините на правителствени икономии, пандемията от коронавируса, последиците от нахлуването на Русия в Украйна и войната в ивицата Газа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    фена на Путин
    "Според представителството на ЕС в Кайро пакетът включва, както грантове, така и заеми за следващите три години за най-населената арабска държава." Ама нещо не мога да разбера, помощ ли дава ЕС или заеми и грантове ? Ако е някое от двете, то това е на светлинни години от помощ. Както с усрайна, всички и помагат а то било заеми с лихви. По добре да не чувате, какъв е там масрафа към момента. Уникални помагачи са нашите колонизатори.
  • 4
    1
    Ануар Садат
    Нека позная: ще приемат Египет в €врогейския съюз и Шенген и ще ги ваксинират против ковид?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари