ЕС и Великобритания се разбраха, слагат край на преходния период на 31 декември

0
Обединеното кралство напусна Европейския съюз през януари, завърши процес, който започна с референдума за Brexit, проведен през юни 2016 г.
Обединеното кралство напусна Европейския съюз през януари, завърши процес, който започна с референдума за Brexit, проведен през юни 2016 г. Снимка: БГНЕС

Европейският съюз и Великобритания ще сложат край на преходния период след Брекзит на 31 декември, тъй като Обединеното кралство не иска да моли за удължаване, пише News.bg

Това се посочва в съвместно изявление на ЕС и Великобритания, цитирано от световните осведомителни агенции.

"Страните отбелязаха решението на Обединеното кралство да не иска каквото и да е удължаване на преходния период. Следователно преходният период ще приключи на 31 декември 2020 г. в съответствие с разпоредбите на Споразумението за оттегляне", се уточнява в изявлението.

Документът беше публикуван след видеоконференция на премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския парламент Давид Сасоли.

Обединеното кралство и Европейският съюз се съгласиха, че е необходим нов импулс в преговорите за бъдещите им отношения.

"Въпреки това, страните се съгласиха, че е необходим нов импулс. Те подкрепиха плановете, договорени от главните преговарящи за активизиране на преговорите през юли и създаване на най-благоприятните условия за сключване и ратифициране на сделка преди края на 2020 г.", заявиха страните в съвместно изявление.

Обединеното кралство заяви през февруари, че иска да постигне търговска сделка с ЕС до края на юни, докато ЕС има нужда пактът да бъде готов до ноември, за да бъде ратифициран преди преходния период на Brexit да приключи на 31 декември.

Обединеното кралство напусна Европейския съюз през януари, завърши процес, който започна с референдума за Brexit, проведен през юни 2016 г.

По-рано министърът на кабинета на Обединеното кралство Майкъл Гоув заяви, че Обединеното кралство няма да удължава преходния период за Brexit, който трябва да изтече до края на тази година, тъй като "моментът за удължаване вече е преминал".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари