Ергени награбиха моми и ги понесоха към река

0

Над 50 самодейци от карловското село Климент начело с кмета Мано Манов и 3-годишните му тризнаци Иван, Георги и Стефан пресъздадоха днес ритуала „Дай Боже дъжд”, пише Блиц.

„Пеперуда”, както още наричат ритуала местните, се прави на този ден от незапомнени времена. Мома, която трябва да е сирак и изтърсак, тоест родена последна в семейството, се облича в бяла премяна, а на кръста и се навързват клони зеленина.

Девойката измолва от Господ плодородие, смята се, че той ще бъде благосклонен към нея заради тежкия живот, който е имала, когато е останала сирак.

Момите играят в две къщи на селото, а после и край реката обредния танц, а главното действащо лице-Пеперудата, е в центъра на събитията. Молят за дъжд, за берекет, за здраве и плодородие, разказа пред БЛИЦ кметът на Климент.

След това яки момци пренасят през реката момите, като топват краката им три пъти в студената вода, както повелява традицията. Накрая всички сядат около трапезата, в случая на дълъг месал, постлан направо на тревата.

Гощават се с пита, постен боб и сушени плодове, тъй като християнския свят е в пости преди идващия Великден.

Възстановихме тази традиция от няколко години. Освен молитва за благодатна година, ритуалът е едно своеобразно посрещана на пролетта и орисване за добър розобер, който започва през месец май, разказа още Мано Манов.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари