Мъже разиграват обреда Джамал в Кошов

3
Маскарадната игра е вписана в националната представителна листа на нематериалното културно наследство "Живи човешки съкровища-България"
Маскарадната игра е вписана в националната представителна листа на нематериалното културно наследство "Живи човешки съкровища-България" Снимка: Facebook / Държаван архив - Перник

Маскарадната игра е вписана в националната представителна листа на нематериалното културно наследство "Живи човешки съкровища-България"

Джамал ще гони днес злите сили и ще благославя за здраве и берекет в русенското село Кошов. Това заяви кметският наместник на селото Михаил Маринов, цитиран от БТА.

Маскарадната игра е вписана през 2010 г. в националната представителна листа на нематериалното културно наследство "Живи човешки съкровища-България".

Маринов, който е един от участниците в ритуала, обясни, че Джамалът е зимна обредна игра в периода след "мръсните дни", изпълнявана от ергени, водени от женен мъж. Заедно те разиграват чучело в животинска форма, наречено Татунчо. Играта на маскарадната дружина цели да създаде ред, да подреди света след хаоса, настъпил с края на старата година и с изминалите "мръсни дни".

Маринов каза, че ритуалът датира от 1875 година. Постепенно маскарадният обред бива забравен, но през 1976 г. инициативни самодейци успяват да го възстановят.

В обредната игра окиченият с тъкани кърпи и козяци Татунчо е воден от мъж, наречен Хаджибаба, и облечен в кожи. Покрай тях играят мъже, чиито лица са скрити от маски. Те са направени от кратуни, украсени са с кичури от кълчища, а за шарените им носове се използват дръжките на кратуните. Мъжете обикалят ритмично около Татунчо, като пеят песен и размахват дървени саби. Те се удрят по гърбовете, на които имат поставени възглавници от овчи кожи.

Джамалът се представя на фолклорни събори, фестивали и празници. Печелил е много награди, сред тях и международни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Доко
    Да ми ядете кура
  • 2
    3
    Гост
    Абе, тия хора не бяха ли християни? Какви са тези вуду-танци?
  • 0
    2
    Доко
    Да ядете на Доко Кура
  • 9
    1
    Тука е обратно
    Един Татунчо разиграва цялото население.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари