ЕП ще обсъжда петиция за незабавно приемане на България в Шенген

1
Последната положителна оценка на ЕС за готовността на България е от 2011 година
Последната положителна оценка на ЕС за готовността на България е от 2011 година

Последната положителна оценка на ЕС за готовността на България е от 2011 година

Петицията за приемането на България в Шенген, внесена от българския Консервативен институт, ще бъде обсъдена на 18 юли в Брюксел, съобщиха инициаторите на петицията, цитирани от Агенция Фокус.

Секретариатът на Комисията по петициите в Европейския парламент покани авторите да представят документа и да участват в обсъждането.

Петицията "България трябва да получи равностойно отношение за Шенген“ беше изпратена до Европейския парламент в отговор на отказа на Брюксел да приеме България и Румъния в безвизовото пространство от 1 януари 2023 г. Против присъединяването гласуваха Австрия и Нидерландия.

Консервативният институт настоява за незабавни действия за приемането на страната в Шенгенското пространство и припомня, че ЕС вече е дал поредица от положителни оценки за готовността на България, последната от които е от 2011 г.

"Повече от десетилетие по-късно обаче Съветът още не е успял да приеме позиция, която трябваше да бъде просто формалност“, припомнят авторите на петицията и подчертават, че към България се прилага двоен стандарт.

Прокарването на изкуствени разделителни линии, неаргументираното отлагане на безалтернативни решения, а в определени случай директното потъпкване на основополагащи европейски принципи рушат доверието в Обединена Европа. Това помага особено на руската хибридна война, която съпътства военните ѝ действия в Украйна. От висотата на политическите решения днес зависи бъдещето на съюза.

Петицията беше първата инициатива на Консервативния институт, основан пред месец. Негов директор е д-р Нено Димов.

Дискусията за българския документ ще се излъчва чрез стрийминг на Европейския парламент на адрес: http://www.europarl.europa.eu/committees/bg/peti/home/highlights

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -6
    2
    До 1
    Ако знаеш на твоя Вова,колко много му се иска това да стане,но не може,не можеее...
  • 3
    1
    Знаем, знаем,
    Нужни сме им в Шенген на ония €врогейтаци, за да плащаме солидарно с тях за Усрайна – дали с бомби, дали с жива сила! Да даде Господ живот и здраве на Вова Путин, че да приключва по-бързо с наци-укропитеците!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари