Ентусиасти се впуснаха в природен триатлон за Деня на Дунав в Русе

0
Над 60 души от цяла България ще преминат през красиви кътчета по поречието на Дунав и Русенски Лом
Над 60 души от цяла България ще преминат през красиви кътчета по поречието на Дунав и Русенски Лом Видео: Русе Медиа

С природен триатлон се отбелязва Международният ден на река Дунав в Русе.

Подобно събитие се прави за първи път у нас по идея на природозащитната организация WWF България. То има за цел да популяризира богатствата на реката и крайдунавските региони и да напомни, че за екологичното равновесие отговорност носи най-вече човекът, предава Русе Медиа.

Над 60 души от цяла България са приели предизвикателството да обиколят живописните местности в Русенско, свързани с реката. Първият етап включваше колоездене от центъра на Русе през Басарбово, Красен и Поломието до Стълпище, където колоездачите сменят колелетата с каяци и тръгват обратно по течението към Русе. След като изминат 20-километровото разстояние, най-издръжливите приключват последния етап с бягане отново до центъра.

Самите участници приветстват идеята да прекарат деня си край реката.

Самата кауза е прекрасна, за да се обогати районът, да разгледаме природата, да се разходим с велосипеди, с каяци, да потичаме събора и неделя, да прекараме един хубав уикенд навън“, казва Данаил Иванов. „Много се радвам, че се организира нещо подобно, имаме възможността да разгледаме много красивата природа около Дунав и Русе и нямам търпение да се мятаме в кануто и да продължаваме“, споделя и Пламен Момчилов.

Събитието е подкрепено и от членовете на туристическо дружество „Приста“-Русе. „От много години Дунавът ни е на една ръка разстояние и мисля, че е даже наш недостатък, че не го популяризираме достатъчно, че не се възползваме достатъчно от близостта с тая голяма река. Ние имаме една традиция всяка година за Деня на река Дунав да правим нещо на Дунава – или да почистваме острови, да пускаме лодки. А Дунавът има какво да покаже, има какво да даде като усещане, като място за релакс. Разбира се, има си и особености, трябва човек поне малко да е подготвен, голяма вода, бърза на моменти, дълбока“, казва председателят на дружеството Сашо Попов.

Природозащитниците напомнят, че реката трябва да се пази, тъй като има ценни биологични видове – като есетрата например.

Това е една от най-древните риби, един истински динозавър на 200 млн.години и оцелял до наши дни, а днес ние сме в състояние да го загубим. Едно от малкото места, където все още може да се срещнат есетри в днешно време в Европейския съюз, е точно тук, долното течение на река Дунав. Това, което всъщност пречи на есетрите, всъщност е свръхуловът, макар че вече има забрана, има рибари, които очевидно рискуват огромни глоби. Замърсяването на водите също е голям проблем. Река Дунав е река, която минава през много държави, използва се за много цели, и малко или много се замърсяват водите. Отделно пречи и човешката дейност чрез изграждането на язовири и диги, които преграждат пътя на есетрата“, обяснява Константин Христов от WWF България.

Желанието на природолюбителите е Международният ден на река Дунав да се припознае от повече хора като празник, важен за опазването на околната среда.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари