Енергоатом: В Чернобил има риск нивото на радиация да се повиши

0
Украинската държавна ядрена компания не може да следи радиационните равнища около Чернобил
Украинската държавна ядрена компания не може да следи радиационните равнища около Чернобил

Украинската държавна ядрена компания не може да следи радиационните равнища около Чернобил

Украинската държавна ядрена компания "Енергоатом" предупреди, че има риск нивото на радиация около завзетата от руските сили Чернобилска атомна електроцентрала да се повишат, защото системите ѝ за наблюдение на радиацията и и за сигнали за горски пожари в района не работят, предаде Ройтерс.

Малко след началото на инвазията на 24 февруари руските войски установиха контрол над територията около бившата атомна електроцентрала, превърнала се през 1986 г. в сцена на най-тежката ядрена авария в световната история. В резултат на това системата за наблюдение на равнищата на радиация в така наречената 30-километрова зона на отчуждение в горите около централата в момента не работи, заяви "Енергоатом".

"Няма данни за текущото състояние на радиационното замърсяване на околната среда в зоната на отчуждение, което прави невъзможно да се реагира адекватно при заплахи", допълни компанията.

Тя посочи, че сезонните горски пожари, които възникват най-често през пролетта и лятото, представляват особена заплаха, тъй като противопожарната служба в зоната не е в състояние да работи.

"Радиационните равнища в зоната на отчуждение и извън нея, в това число не само в Украйна, но и в други страни, може значително да се влошат", заяви "Енергоатом".

Въпреки присъствието на руските войски украинският персонал на съоръженията за ядрени отпадъци в Чернобил продължава да работи. Той остана на смяна въпреки опасенията, че служителите вече са преуморени и изнемогват от изтощение заради невъзможността на тяхно място да дойде нова смяна работници. Вчера ядрената агенция на ООН съобщи, че е била извършена ротация на персонала, което е позволило на част от служителите от предишната смяна най-после да си тръгнат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    faaaq
    Да разбираме, че ще ходите да палите гората около АЕЦ-а ли? Мръсни гадове, те русите ви чакат на гюме там.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари