Еманюел Макрон удължи блокадата във Франция с 4 седмици

1
Строгите ограничения заради коронавируса остават в сила до 11 май
Строгите ограничения заради коронавируса остават в сила до 11 май Снимка: ЕПА / БГНЕС

Строгите ограничения заради коронавируса остават в сила до 11 май, за да продължи успешно борбата с коронавируса.

Това каза на французите президентът Еманюел Макрон в изявление от Елисейския дворец.

Думите му означават, че блокадата в страната се удължава с четири седмици. През това време хората трябва да избягват "ненужни контакти" с другите и да се вслушват в предписанията на властите, продължи държавният глава, предава Дневник.

Причината е, че здравната система на страната все още среща трудности заради продължаващите стотици смъртни случаи и хиляди заразени всеки ден. В Източна Франция системата едва се справя, а епидемията не е под контрол и трябва да се "уважават правилата на блокадата до 11 май", каза той.

Това е третото обръщение на Макрон до французите, откакто страната започна блокада на 17 март. Утре се навършват четири седмици, откакто тя започна.

Минути преди речта Франция обяви още 547 смъртни случая. Общо 14 967 са починалите до момента.

"Бяхме ли подготвени? Не"

Тези дни са трудни за всички и положението се влошава, защото трябва да живеем затворени, в риск от насилие и "уязвими, особено възрастните", каза още Макрон. "Бяхме ли подготвени за кризата? Трябва да кажа, че не. Но трябва да кажем, че взехме трудни решения с малко информация, за да се справим с вируса," продължи държавният глава.

Той припомни за липсата на защитно оборудване и други слабости на системата, но увери, че при забелязване на пропуските френските власти са се задействали, за да наваксат пропуските - пример е пренасочването на производството на маски пет пъти, "точно както бихме направили по време на война... и имаме 10 хил. респиратора повече, на френска земя, и ще продължим да изпращаме оборудване, където е необходимо." Леглата в интензивните отделения се увеличиха, оказва се подкрепа за французите в чужбина, действа се и в области като дистанционното обучение, изтъкна той.

Президентът благодари още на "първата" (лекарите) и "втората" (доставчици, земеделски производители, журналисти, кметове) линия в борбата срещу COVID-19. "А всеки от вас е част от третата линия, защото слушате и спазвате правилата, прилагани от жандармериията и полицията ни" и това дава резултат, каза още президентът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари