Емануил Йорданов: Полицаят е стрелял така, че да спре беглеца, а не да го убие

2
Според бившия министър на вътрешните работи полицаят е действал според закона
Според бившия министър на вътрешните работи полицаят е действал според закона Видео: NOVA

Според бившия министър на вътрешните работи полицаят е действал според закона

Новини за полицейска стрелба по заподозрени при преследване има изключително рядко. Това повдигна въпроса - по протокол ли са действали униформените и най- вече при какви обстоятелства органите на реда имат право да използват служебното си оръжие. До момента няма извършени нарушения от страна на полицая, защото преди стрелбата той е произвел предупредителни изстрели, което е задължително условие според закона. Експертите също са категорични, че от данните, изнесени от прокуратурата, служителят на реда е действал правомерно, предава NOVA.

Употребата на оръжие от полицай е позволена тогава, когато дадено лице извършва или е извършило престъпление и се опитва да избяга - това е записано в закона за МВР. Тук попадат още нападение срещу полицай и опит на задържано лице да избяга, както и при масови безредици.

„Употребата на оръжие следва да бъде извършена след произвеждане на предупредителни изстрели във въздуха”, посочва Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи.

От показанията на едно от момчетата, задържано след преследването, такива са налице. Според бившия министър на вътрешните работи Емануил Йорданов, стрелбата е насочена към това да се спре бягството. В закона се говори за стрелба, но не се посочва в кои части на тялото може да се стреля.

Полицаят е стрелял така, че просто да спре беглеца, а не да го убие. Той е изпълнил задълженията си по закон”, подчертава Йорданов.

Според криминалиста Иван Славов полицаите са постъпили адекватно и са направили всичко възможно, за да спрат маскираните мъже преди стрелбата. „Според мен полицаите са постъпили правилно, но с уговорката, че трябва да се уточни колко агресивни са били гонените”. подчерта Савов.

Полицая има право да използва и служебното и личното си оръжие при преследване, казва Емануил Йорданов.”В закона не се прави разлика между служебно и лично”, посочва той.

Лицето съзнателно не се е подчинило, знаейки, че ще бъде застреляно или недопускайки, че ще бъде застреляно", подчертава Савов.

И.ф главен прокурор Борислав Сарафов отказа да коментира случая: ”Аз ще ви разочаровам, но не съм запознат с детайлите по това наказателно производство”, заяви Сарафов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Ivo
    Подкрепям полицая,трябва да станеш звяр за да те разберат,трябва крайни мерки!!Само така!
  • 15
    1
    Ferdi
    Подкрепям напълно полицая!!! Браво!! Свършил си е перфектно работата! Не го съдете,а го подкрепете!!! Бандитите да се замислят,че вече няма да ги галят с перо!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари