ЕМА одобри иновативно лекарство за тройно негативен рак на гърдата

1
ЕМА одобри иновативно лекарство за тройно негативен рак на гърдата
ЕМА одобри иновативно лекарство за тройно негативен рак на гърдата

Европейската агенция по лекарствата ЕМА препоръча на ЕК да издаде на разрешение за употреба в Европейския съюз на иновативното противораково лекарство Trodelvy (сацитузумаб говитекан), информира пресслужбата на лекарствения регулатор

То е с доказан ефект за лечение на възрастни пациенти с нерезектабилен или метастатичен тройно негативен рак на гърдата, които не са се повлияли от две или повече предишни системни терапии и поне една от тях и била за авансирало заболяване, предава Zdrave.net

Тройно негативният рак на гърдата е агресивен вид тумор, при който няма обичайните рецептори (мишени), върху които действат други таргетни терапии за рак.

Понастоящем химиотерапията остава стандартно лечение за пациенти с метастатичен тройно негативен рак на гърдата. Смята се обаче, че само 10% до 15% от пациентите с този вид рак реагират на това лечение, а интервалът без влошаване на заболяването им е едва 2 до 3 месеца, което означава, че съществува голяма неудовлетворена медицинска нужда от нови лечения, които да подобрят перспективите за пациентите.

Активната съставка на Trodelvy е сацитузумаб говитекан. Препаратът комбинира хуманизирано антитяло, предназначено да разпознава и да се прикрепя към Trop-2-рецептора, с антинеопластичен агент - инхибитор на топоизомераза I. Така се постига потискане на раковия растеж и разпространението на раковите клетки в организма.

Комитетът на ЕМА за лекарства в хуманната медицина СНМР разгледа заявлението за разрешение за употреба по ускорена процедура, за да улесни по-бързия достъп на пациентите до това лечение.

СНМР обоснова положителното си становище на данните от фаза 3 на многоцентрово, отворено, рандомизирано клинично изпитване, което е изследвало безопасността и ефикасността на Trodelvy при 529 пациенти с нерезектабилен локално авансирал или метастатичен тройнонегативен рак на гърдата (mTNBC).

Всички включени пациенти са имали рецидив след поне две предишни химиотерапии за рак на гърдата.

Лекарството е удължило общата преживяемост с приблизително 5 месеца (11,8 месеца за сацитузумаб говитекан в сравнение с 6,9 месеца за другите видове терапии), както и преживяемостта без прогресия с около 3 месеца (4,8 месеца за сацитузумаб говитекан в сравнение с 1,7 месеца за другите видове терапии).

Най-честите нежелани реакции при Trodelvy в клиничните изпитвания включват диария, гадене, неутропения, умора, алопеция, анемия, повръщане, запек, намален апетит, кашлица и коремна болка.

Становището, прието от СНМР, е стъпка напред по пътя на Trodelvy към пациентите. То ще бъде изпратено до Европейската комисия, от която се очаква да издаде разрешение за употреба и разпространение в страните от ЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари