Различните видове рак на гърдата изискват различни методи на лечение

0
Интервю с дин от най-уважаваните онколози в Европа
Интервю с дин от най-уважаваните онколози в Европа

Д-р Кристоф Цилински, един от най-уважаваните онколози в Европа, е ръководител на центъра за онкологични заболявания Academy Cancer Center към Wiener Privatklinik.

Той е директор на Comprehensive Cancer Center към Медицинския университет във Виена и Многопрофилна болница във Виена, Австрия и е научен директор на Vienna Cancer Center.

От 1999 г. проф. Цилински е председател на Централноевропейската кооперативна онкологична група (www.cecog.org), която провежда клинични изследвания и образователни дейности в 23 страни от Централна и Югоизточна Европа. От 2004 до 2017 г. е бил председател на Медицинския университет във Виена - Катедрата по многопрофилна медицина, както и специализираното отделение по онкология, пише Обекти.

Професор Цилински е член на Европейското дружество за медицинска онкология (ESMO), където работи в Изпълнителния съвет и като председател на Комитета за стипендии и награди.

Ето какво споделя той по темата за рака на гърдата:

- Какъв е броят на болните от рак на гърдата в Европа?

- Ракът на гърдата остава най-честото туморно заболяване при жените, въпреки че цифрите са доста близки с тези на заболелите от рак на белия дроб. Всяка 8-ма жена страда от рак на гърдата, следователно това показва епидемични размери на заболяваемостта сред жените.

- Можем ли да говорим за намаляване на заболяваемостта поради най-новите методи и технологии за борба с рака?

По отношение на случаите на рак на гърдата, за съжаление това не е така. Въпреки това обаче има сериозни спад в смъртността от рак на гърдата в страните от Западна Европа благодарение на новите и различни методи на лечение (например в ранната фаза на заболяването). Освен това, все повече и повече методи допринасят за удължаването на преживяемостта, дори и в напреднала фаза на заболяването. Следователно лечението на рак на гърдата определено се развива успешно.

- Какви са най-новите методи, които използвате за лечение на рак на гърдата: имунотерапия, хормонотерапия, персонализирана химиотерапия?

Има различни възможности за лечение, които са свързани с различните форми на рак на гърдата. Това е много важен аспект, тъй като различните форми на рак на гърдата (дали е хормонално зависим или не, Her2/neu позитивен или не)  изискват различен подход при лечение. Важно е да се отбележи, че при всички тези различни видове рак има сериозни терапевтични развития. При хормонално-зависимите форми на рак имаме възможност да удължим значително продължителността на лечението и да забавим развитието на резистентност към него. При Her-2/neu-позитивен рак на гърдата, съществуват редица антитела, които се комбинират частично с химиотерапия и след това се прилагат директно върху тумора. Същевременно възможностите за имунно онкологично лечение показват първоначални успехи в други форми на болестта.

- Има  ли някакво ново проучване например, което да промени подхода или да допринесе за ранното откриване на рак на гърдата?

- За съжаление не. Освен прекратяването на хормонозаместителната терапия при жени в постменопауза, което доведе до значителен спад в честотата на заболелите от рак на гърдата, не сме в състояние да предотвратим рак на гърдата с някакви надеждни средства. Все още препоръчваме здравословен начин на живот с намаляване на теглото, редовно физическо натоварване, избягване на тютюна (което е свързано и с развитието на рак на гърдата) и алкохол.

- Има интересно проучвания за връзката между здравословната диета и рака? Има ли връзка между консумацията на захар,например и рака? Или друга храна?

- Разполагаме със серия от данни, показващи, че има тясна връзка между клетъчната сигнализация на ракови клетки и осигуряването на "енергия" за такива сигнали, които водят до развитието и разпространението на още ракови клетки. Въпреки това, понастоящем не можем надеждно да дадем съвет за диета, която би повлияла на хода на рака. При рака на гърдата обаче знаем, че увеличаването на теглото след появата му е неблагоприятен прогностичен фактор, докато редовното физическо натоварване допринася за по-добра прогноза на заболяването.

Източник: ОБЕКТИ.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари