Електронното преброяване отново блокира

1
Втори пореден ден няма как да се преброим електронно
Втори пореден ден няма как да се преброим електронно

Втори пореден ден няма как да се преброим електронно. Причината - има проблеми със сайта за преброяването.

Интернет страницата е недостъпна и не могат да попълнят формулярите.

От НСИ съобщиха, че се работи по разширяване на капацитета на системата, което ще даде възможност по няколко десетки хиляди души да влизат едновременно и да няма блокиране на преброяването. Очаквало са това да се случи до края на работния ден в сряда, но в момента сървъра на НСИ още е извън строя.

От националната статистика посочиха още, че във вторник, когато стартира електронното преброяване, е предотвратен опит за атака. Не е имало инцидент, който да бъде докладван, тъй като опитът е блокиран още на първото ниво на защитата - информационния сайт на преброяването. Друг проблем се оказа и претоварването на връзките между системите за обмен на данни на различните институции.

С просто око се вижда обаче, че държавните служители не са подготвени технически за голям наплив от хиляди потребители и това според специалисти e основната причина за текущия проблем.

Ако приемем, че 20 или 30 хиляди души са искали по едно и също време да се преброят електронно, то тогава се оказва, че "хакерската атака" всъщност е от самите потребители на НСИ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари