Ел Ниньо се завръща и може да предизвика екстремни метеорологични условия

3
Явлението Ел Ниньо се поражда от необичайно топлите води в източната част на Тихия океан
Явлението Ел Ниньо се поражда от необичайно топлите води в източната част на Тихия океан

Явлението Ел Ниньо се поражда от необичайно топлите води в източната част на Тихия океан

Метеорологичният феномен Ел Ниньо официално се завръща по света и вероятно ще доведе до екстремни метеорологични условия по-късно тази година, предаде Ройтерс.

Неговите проявления може да се разпрострат от тропически циклони, които се насочват към уязвими тихоокеански острови, до обилни валежи в Южна Америка и суша в Австралия.

След три години на доминация от климатичния модел Ла Ниня, който понижи леко глобалните температури, тепърва се завръща по-топлият Ел Ниньо. Това се казва в издадената в четвъртък препоръка от Центъра за прогнозиране на климата към Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ.

Явлението Ел Ниньо се поражда от необичайно топлите води в източната част на Тихия океан, близо до бреговете на Южна Америка, и често е съпроводено от забавяне или обръщане на посоката на източните пасати.

„През май се появиха начални условия за Ел Ниньо, след като нараснаха средните температури на морската повърхност в екваториалната част от Тихия океан, се казва в препоръката.

При последната проява на климатичния феномен през 2016 г. в света бе отбелязана най-горещата година в историята. В съчетание с текущото затопляне от изменението на климата, през 2023 и 2024 г. може да се очакват нови рекорди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари