Екстрадиране, експулсиране, доброволно прибиране или водевил?

0
Случаят "Божков"
Случаят "Божков" Снимка: Фейсбук

Случаят "Божков"

Екстрадиран, експулсиран или доброволно прибрал се е Васил Божков? Темата коментираха адвокат Ивета Анадолска и Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

Две неща ми направиха впечатление. Първо не е типично за г-н Божков да се върне с полет на гражданската авиация, в това число и нискотарифна. Последните години той пътува с частен самолет, по същия начин напусна България. Това показва, поне за мен, че неговото връщане е организирано от властите в ОАЕ”, заяви Милен Керемедчиев, цитиран от NOVA.

„За да обясним казуса трябва да се върнем назад за начина, по който той пребивава в ОАЕ. Когато той напусна България с неговия частен самолет, той влезе в ОАЕ и започна да пребивава там. След като българските власти повдигнаха обвинения срещу него и изпратиха документите, тогава неговият паспорт беше отнет в ОАЕ. Това е нормална практика там. ОАЕ по принцип са рай за хора, които се издирват от световните правораздавателни органи. Страшно много хора с червени бюлетини от Интерпол живеят там”, обясни Керемедчиев.

След като му бъде отнет паспорта, това му забранява да напуска страната. Връщането в България може да стане по два начина. Единият е с решение на съда. Вика се в полицията и му се дават 72 часа да напусне страната, като трябва да представи самолетен билет, тъй като, ако пътува с частен самолет, не е ясно къде ще пристигне. Втората възможност - ако наистина представлява опасност за сигурността на полета, тогава бива задържан в ареста, след това се ескортира до самолет, качва се в самолета, там му се свалят белезниците, но не се придружава от полицията. Уведомяват се българските власти, които го чакат в България”, каза Керемедчиев.

Според него причината информацията да дойде с дни закъснение у нас, е слаба комуникация между МВнР. „Цялата информация става през външното министерство на ОАЕ, българското посолство в Абу Даби, което трябва да предаде тази информация в България”, заяви Керемедчиев.

Според адвокат Ивета Анадолска няма довършено екстрадиционно производство с краен съдебен акт, с който е уважено искането на България за екстрадиране на Васил Божков.

„Екстрадицията е сложно съдебно производство, в което трябва да бъдат спазени едни формални изисквания. Тези изисквания са - най-малкото необходимите документи, които видно от това, което адвокатите на Божков публикуваха, е проведено такова екстрадиционно производство през 2021 година и съдът в Абу Даби е посочил, че отказва екстрадирането му, защото не са представени няколко от петте задължителни документа, които се изискват, за да се разгледа искането за екстрадиция.

Ако имаше последващо изпращане на документи от българската страна и уважаване на това искане, прокуратурата трябваше да представи такова съдебно решение. Само в тези случаи - със съдебно решение, може да се приеме, че е приключило екстрадиционното производство и уважено нашето искане да бъде екстрадиран. Тогава прокуратурата в мярката му за неотклонение, която се разглежда от Софийския градски съд, трябваше да го представи, а не съдът да приеме, че няма опасност да се укрие”, обясни адвокат Анадолска.

„Това, което се случва сега, е водевил”, смята адвокат Анадолска. „Аз лично се притеснявам дали всичките тези информации, които от вчера текат, не са насочени към това да бъде мотивиран по някакъв начин Апелативният съд, когато разглежда мярката за неотклонение, да приеме, че има и опасност от укриване. Защото при една екстрадиция естествено, че такава опасност е реална”, каза Анадолска. „В конкретния случай, писмото, което е изпратено от националното бюро на Интерпол от Абу Даби до софийското, в което се говори за екстрадиция, по същество има за мен един информативен характер – „снемаме го от масивите на Интерпол, защото вече той си прибира в България”. Тези документи, които са публикувани, наистина са автентични. От 23 август е писмото, което му е връчено на Божков. Отказана е екстрадиция и той ще се върне доброволно в България”, коментира адвокат Анадолска.

Според Милен Керемедчиев е възможна хипотезата, че Божков е поискал да се прибере, отишъл е в прокуратурата, връщат му паспорта и понеже все още е издирван, затова се изпращат документи към България, с които се предупреждава, че той се връща и затова го свалят от информационната система на Интерпол.

Пак казвам - много рядко Обединените арабски емирства екстрадират издирвани от Интерпол лица”, каза Керемедчиев. „Това, че няма и решение на съда в Абу Даби за екстрадиране, а има решение той да не бъде екстрадиран, също навежда на мисълта, че той е се явил в полицията, където е задържан неговият паспорт и е пожелал да се върне в България. Съответно властите за това и не са го и ескортирали до летището, а са поискали доказателство, че той ще се върне в България. Това е бил самолетния билет, каза Керемедчиев.

Ако има екстрадиция със съдебен акт, тогава задължително Съдебната охрана от България отива и си го поема от летището в Абу Даби”, обясни още адвокат Анадолска.

Не е и експулсиране, смята адвокатката. Тя обясни, че това е друга мярка - принудително извеждане на чужденец от държавата, ако съществува опасност от засягане на националната сигурност или за обществения ред.

Но в това писма на Интерпол е писано, че е по ваше искане. Тоест, изключваме експулсирането”, заяви Анадолска.

Предполагаемата руска връзка е „странна”, смята Керемедчиев. „Не знам как ми могла да се направи”.

Освен това той изтъкна, че единият от адвокатите на Божков се занимава по-скоро с дела, свързани със САЩ. „И по закона Магнитски, и по други такива дела”, каза Керемедчиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    плюс-минус
    Почти нищо не знам за многобройните дейности на ВБ, но имам една идея. Когато отиде в Дубай, му конфискуваха голяма част от археологическите артефакти. Възможно ли е МК и ако ВБ има културна фондация, да изложат в постоянна изложба тези археологически уникати? Историята и културата са вечни, хората сме временно на майката-земя.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари