Експерти от ЕС: Одобрените ваксини са ефективни срещу новия щам на COVID-19

0
Министърът на здравеопазването на Германия визира по-специално ваксината на Pfizer-BioNTech
Министърът на здравеопазването на Германия визира по-специално ваксината на Pfizer-BioNTech

Министърът на здравеопазването на Германия визира по-специално ваксината на Pfizer-BioNTech

Експерти от Европейския съюз смятат, че съществуващите ваксини срещу коронавиру са ефективни срещу новия бързо разпространяващ се щам, идентифициран във Великобритания, заяви министърът на здравеопазването на Германия днес, предава БГНЕС.

"Според всичко, което знаем досега, новият щам не оказва влияние върху ваксините, които остават също толкова ефективни", каза Йенс Шпан пред обществената телевизия ZDF, позовавайки се на "разговори между експерти на европейските власти".

Шпан визира по-специално ваксината на Pfizer-BioNTech, която вече се прилага в някои страни, включително САЩ и Обединеното кралство и която е на ръба на получаването на одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

Говорител на здравното министерство на Германия заяви, че срещата на експертите от ЕС се е състояла в неделя и включва представители на берлинския институт Робърт Кох.

Редица държави от ЕС са забранили влизането на граждани на Великобритания в отговор на новия щам, докато Франция заяви, че ще блокира хората, пристигащи от Великобритания, и всички товари, освен ако са непридружени.

Германия, която в момента ротационно председателдтва ЕС, организира в утре среща на експерти, за да обсъди реакцията на блока на новата заплаха, каза говорителят на здравното министерство на страната.

Срещата ще се проведе по схемата за реагиране на IPCR на Европейския съвет на IPCR, която може да бъде използвана за извънредни ситуации в областта на здравето, околната среда или тероризма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари