Експерт: Стадионът в Русе има изградена мълниезащита с непълен обхвах

3
80% от блоковете в страната нямат работещи гръмоотводи
80% от блоковете в страната нямат работещи гръмоотводи Снимка: ФК Дунав Русе

80% от блоковете в страната нямат работещи гръмоотводи

Стадионът в Русе, на който мълния порази две деца, а едното загина, има изградена мълниезащита с непълен обхват, твърди ръководител на лаборатория за контрол на подобни съоръжения, предава БНТ.

Оказва се, че над 80% от блоковете в страната нямат работещи гръмоотводи, а за тях трябва да следи домоуправителят. Няма и институция, която да контролира мълниезащитата.

Спортният комплекс, на който се случи трагедията, има мълниезащита, но тя покрива само сградата и малка част около нея, смята експертът Йордан Йорданов, който е посетил мястото.

На самата сграда е монтирана зазимителна уредба с изпреварващо действие - инсталация от ново поколение, което обаче има ограничен обхват на действие.

"Те контролират отделни параметри, включително съпротивление на земя и съпротивление на мълниезащитни инсталации. Игрищата са отдалечени - те са някъде на повече от 200 метра. Максимумът, който може да защитава най-голямата мълниезащита с изпреварващо действие, е примерно 95 м радиус. На тази сграда, като гледам игрищата, чак на другия край няма как да го защитава. Тя защитава, според мен, само сградата и малко от съседните райони", заяви Йордан Йорданов, ръководител на органи за контрол в ел. лаборатория.

Йорданов казва, че на нито един стадион не е виждал мълниезащита, а блоковете, по думите му, са напълно незащитени. За това изправни ли са гръмоотводите на жилищните сгради, отговорност носят домоуправителите.

"Те контролират отделни параметри, включително съпротивление на земя и съпротивление на мълниезащитни инсталации. Събират пари покривът като тече, асансьорът като не работи, осветлението като не е платено, мълниезащита въобще не му е минавала през акъла", добави Йордан Йорданов.

Това потвърждава и професионалният домоуправител на един от блоковете в района на стадион "Дунав".

"На много места са прекъснати и липсват, на много места не може да се види има ли ги, защото имотите са санирани с различни видове изолация. За съществуващите сгради не ни е известна процедура по проверка или последващ контрол, изобщо някакви действия", коментира Цветелин Цонев, професионален домоуправител.

"Това в никакъв случай не може да бъде действащ мълниеприемник. Абсолютно. Категорично", подчерта инж. Христомир Иванов, експерт по мълниезащита.

Инженер Иванов ръководи екипа, който през 2010 година изготвя наредбата за мълниезащита. Тогава той е настоявал да има контролен орган, който да следи за изпълнението ѝ, но това не става. Оказва се, че отговорност носи само стопанинът на обекта - сграда или открито пространство. И е убеден, че в случая в Русе със сигурност има грешка.

"Тя може да е или в проектирането на гръмоотводната инсталация или в нейното изпълнение. Защото ако имаше защитна зона, която да обхване целия стадион, това нямаше да се случи. Ако ние възрастните можем да се предпазим, децата са си деца и ние трябва да ги предпазим. Въпрос: Може ли да се разчита на околните сгради, ако тяхната мълниезащита е добра? Отговор: Абсолютно не. Нека не считаме, че ако до нас има по-висока сграда, тя ще ни защитава. Това е абсолютно неправилно твърдение. Мълнията избира не най-късия път от облака до земята, а най-ниското съпротивление на въздуха, и това го определя само природата", заяви инж. Христомир Иванов.

По думите му над 80 на сто от всички сгради в България нямат мълниезащита.

"Те контролират отделни параметри, включително съпротивление на земя и съпротивление на мълниезащитни инсталации. Скоро гледах - кандидатства блок за енергийна ефективност, идва проектант, гледа, мери, но никой не се интересува, макар по проект там е залегнало да го има, но не съм виждал някъде да е изпълнено", каза още Йордан Йорданов, ръководител на органи за контрол в ел. лаборатория.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    14
    Албена
    Цветелин Цонев се е самонабедил за "професионален" домоуправител.
  • 2
    13
    до 12
    е, ти изби рибата, по-добре да беше си мълчал, физик
  • 3
    12
    Излъган
    Понеже съм си патил от този човек Д-р. Проверете какво има под изкуствените игрища. Има дренажна система и мисля ,че има големи железни цистерни 15-20 кубика. с които после се полива . Ако цистерни е отдолу логично е привлякла мълнията.
  • 0
    11
    до 10 и редакторката
    “На самата сграда е монтирана зазимителна уредба с изпреварващо действие - инсталация от ново поколение, което обаче има ограничен обхват на действие.“ Първо уредбата не е заземителна, а мълниезащитна с изпреварващо действие. Второ, няма мълниезащита с неограничен обхват на действие и трето, мълниезащитата с изпреварващо действие е с по-голям обхват от конвенционалната, защото създава йонизиран канал към мълнията и по този начин разширява обхвата. След като този експерт е определил обхвата на уредбата само с поглед ми говори колко е експерт! Всъщност да, не е експерт по мълниезащита, той ръководи измерителна лаборатория.И накрая, няма мълниезащитна система, която да защитава на 100%
  • 2
    10
    До редакторката
    На самата сграда е монтирана зазимителна уредба с изпреварващо действие. Уредбата е заземителна от ЗЕМЯ . Зазимяването е едно друго мероприятие преди зимата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари