Експерт по уиски разкри какво трябва да знаем

0
При поднасянето и консумирането му има и някои тънкости
При поднасянето и консумирането му има и някои тънкости

В повечето случаи уискито е скъпо поради две причини

Уискито е питие, което може да се консумира за всеки повод. Определят го като универсален алкохол и затова е предпочитано от мнозина. При поднасянето и консумирането му има и някои тънкости. За тях пред Труд разказват Атанас Колев, амбасадор на алкохолни брандове и Христо Любозаров, уиски експерт.

Бъчвата

Аз съм представител на едно ирландско уиски. Това, което мога да кажа тук, като любопитен детайл е, че то завършва в мизунара японска бъчва. Мизунарата е много рядко дърво. В Япония ги има под брой тези дървета и когато отсекат едно от този вид, веднага засаждат нови 20 на негово място, защото са голяма рядкост. Това уиски завършва в мизунара бъчва".

"Този тип ирландско уиски отлежава година в мизунара бъчва, като преди това то си отлежава в американска бъчва“, каза Атанас Колев, амбасадор на алкохолни брандове.

Уиски чашата

За различните видове уиски има различни чаши. Класическата такава се казва "Глен кърн" (Glen cairn). Тя е с по-тесен отвор, за да може, когато налеете уискито в чашата, да се задържат ароматите на питието“, разясни още Атанас.

Уиски и храна

С уискито много добре вървят червените меса. Освен това то може да се комбинира успешно и с коктейли. Обикновено се казва, че по-силните аромати на уиски, тези, които са по-опушени и с по-висок градус, се комбинират с по-леки аромати. Или обратно – ако има по-силно опушена риба, например, се комбинира с по-леко уиски".

"По същия начин е и с пурите – колкото по-лека е пурата, то по-добре е уискито да е по-тъжко. Съответно, ако пурата е с по-тежка миризма, то тогава уискито трябва да е по-леко, за да не се „бият“ ароматите“, обясни пред Христо Любозаров, уиски експерт.

Цената

В повечето случаи уискито е скъпо поради две причини. Едната е, когато то е направено в лимитирана серия. Това означава, че има произведено количество, което, когато свърши, няма да се произведе никога повече. Другият случай е, когато самата серия е колекционерска отпреди това и вече е спряла да се произвежда, т.е., произведено е от една единствена бъчва. Тези две неща са основната константа за качването на цената на едно уиски“, допълни Христо.

Фалшиво или истинско

Случвало се е хората да ме попитат как да разпознаят дали едно уиски е фалшиво или истинско. Моят съвет е - винаги си поръчвайте уиски, което е най-малко познато. Ако не му знаете името и си го поръчате, почти има гаранция, че няма кой да прави менте на това уиски. Ментета се правят на най-оборотните и стандартни марки, защото там има търсене и затова има и смисъл да се прави това нещо. Съществува и фалшифициране при колекционерски бутилки, но това е малко по-трудно за правене, тъй като бутилките си вървят с индивидуална партида на номер на бъчвата, от която излиза. Ако един човек разбира от уиски, дори и никога да не е виждал дадена бутилка, може да разбере много основни неща. Обикновено се изписва, в каква бутилка е лежало, ако има цифричка на етикета, това са минимум годините на отлежаване. Хубаво е да се гледат бутилките и всяко нещо, което изглежда съмнително, е добре да се пита“, сподели още уиски експертът Христо Любозаров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари