Експерт: Интересно е кои са органите, закупили шпионския софтуер "Пегас"

0
Софтуерът "Пегас" е водещ продукт на израелска компания за киберразузнаване с клон и у нас
Софтуерът "Пегас" е водещ продукт на израелска компания за киберразузнаване с клон и у нас Снимка: : iStock

Повече от половин година, след след като избухна международният скандал с шпионския софтуер "Пегас", българската прокуратура започна проверка - дали е имало подслушвания в български институции

Държавното обвинение изисква информация от службите за сигурност, предава Bulgaria ON AIR

Следи от шпионския софтуер у нас Софийската градска прокуратура ще търси в службите за сигурност. В хода на проверката прокурор е изискал информация от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства прилаган ли е в държавни структури продуктът на израелската технологична компания "Пегас", както и извършвана ли е процедура и прилагане на СРС-та по отношение на конкретни граждани, включваща същия продукт. Сходна информация е изискана от ДАНС, ДАТО и други.

Премиерът отговори: Информация за подслушване с международния софтуер у нас, няма.

"Няма данни в ДАНС днес тази програма да се използва от която и да е българска институция. Аз този казус го чух още през лятото. Интересно защо сега след толкова месеци се сезира прокуратурата, но ако има такова нещо бих бил първият човек, който би подкрепил пълно разследване по случая. Ние сме готови за всяко тяхно разследване да подкрепим. Но се надявам да не са просто PR ходове. Искат промяна да направят, въпреки че много се съмнявам", заяви премиерът Кирил Петков.

Ходът на прокуратурата идва дни след като Европейският парламент обяви, че ще проучи аферата, избухнала в средата на миналата година. Международното медийно разследване тогава установи подслушвания на над 50 хил. телефона чрез софтуерната програма. Сред тях такива на 180 журналисти, 13 политически лидери, юристи, дипломати и активисти.

"Той предоставя много повече от просто подслушване. Той е специален софтуер от типа Троянски кон, който дава възможност за пълно следене на вашето устройство. Означава абсолютно през цялото време записване на вашите съобщения, Вашите разговори, следене на локацията, вашите снимки, камера. Абсолютно всичко може да бъде доставено с този софтуер", посочи бившият инспектор от отдел "Киберпрестъпност" – ГДБОП Любомир Тулев.

"Това, което знаем, е че държава след държава са използвали софтуера срещу хора, срещу които никога не би трябвало да го използват", каза репортерът на "Washington post" Крейг Тимбърг.

В журналистическото разследване обаче не фигурират нито България, нито публични личности у нас.

"По-скоро моето мнение е, че европейска институция е в основата да бъдат образувани проверки в ЕС. Самите собственици на въпросното приложение казват, че то е за употреба на правоприлагащите органи. Тук обаче е проблемът - кой контролира това нещо? Тук разковничето е да се направи запитване до тази компания кои са органите, закупили лицензиран софтуер от тях", допълни Любомир Тулев.

Софтуерът "Пегас" е водещ продукт на израелска компания за киберразузнаване с клон и у нас. Опитите ни да се свържем с българския офис на NSO GROUP останаха неуспешни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Зиг
    Направо ви казват че ви подслушват Вадете думите от контекста Палячото Петков сигурно за да мастурбира слиза в мазата защото и него го следят А зад това тук стои оня неадекватник Паси на когото му се привиждат марсианци
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари