Експерт: Бензинът ще стане малко над 3 лева, но не повече

0
Руски нефт има, той поевтинява, има и възможност за доставка, но никой не иска да го купува, коментира шефът на Балканската черноморска петролна асоциация
Руски нефт има, той поевтинява, има и възможност за доставка, но никой не иска да го купува, коментира шефът на Балканската черноморска петролна асоциация Снимка: БНТ

Това прогнозира шефът на Балканската черноморска петролна асоциация

Доставките на нефт за България са стабилни и ритмични, каза в студиото на "Говори сега" председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев. По думите му на този етап няма основание за драстично увеличение на цената на бензина.

Въпреки това прогнозите са, че цените на петролните продукти ще растат. Кънев коментира парадокса, че руски нефт има, той поевтинява, има и възможност за доставка, но никой не иска да го купува.

"Рафинериите и търговците не искат да го купуват, защото от една страна банките не им дават кредитни линии и от друга страна смятат, че може да имат някакви проблеми след това във връзка със санкциите, въпреки че доставките на нефт не са част от санкциите. Друга причина е това, че Черно море представлява вече рискова зона за транспортиране на стоки, нефт включително, и търговците не биха искали да рискуват да доставят оттам. От друга страна са се повишили и тарифите за транспортиране пет пъти, а и застрахователните компании са повишили многократно премиите за застраховане на танкерите, така че не е изгодно да се купува по този начин", заяви Кънев.

Той обясни, че България получава от поевтинелия руски нефт. Ако обаче спре да пристига руски нефт у нас, рафинерията в Бургас има възможност да работи и с други сортове. Тя го е правила вече. Нефт пък може да дойде от Алжир, Либия, Ирак, Саудитска арабия чрез Средиземноморския пазар.

"Една от прогнозите за увеличаване на цената на нефта, е тя да стигне ниво, до което потреблението да започне да пада. Ако цената на нефта стигне 120-130 долара за барел, това ще предизвика спад на потреблението. Тогава доставките ще започнат да са достатъчни и цената ще спадне. Бих прогнозирал бензинът да стигне до 3 лева и малко отгоре, но не повече", каза Валентин Кънев.

Според него най-добрият вариант е задържане на сегашните цени. По повод опашките по бензиностанциите отпреди дни, които бяха предизвикани от слухове за скок в цените, Кънев изрази мнение, че това е показало възможностите на социалните мрежи да влияят върху поведението на хората.

"Едва ли може да се каже кой точно го е направил, но някой просто е сложил тези снимки в интернет и нещата са тръгнали по този начин. Голямата паника е възникнала според мен от това, което е показано във Фейсбук, тъй като става въпрос, доколкото разбираме, за единични случаи около 20 бензиностанции", заяви Кънев.

На въпрос за табелите с високите цени в бензиностанциите, Кънев коментира, че със сигурност това не са били големите вериги, които са със стабилни доставки, а по-скоро малки играчи, които са искали да направят бързи печалби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Дръжте крадеца!
    Бензиностанция "Петрол" - КАТ Русе, А-95 е 2,95 лв./1 л, днес 6-ти март, в 6,45 часа. Поне цената му е все още под 3 лева за литър, както медиите се изразяват. Цели още 5 /пет/ стотинки трябват за "Промяната" ...
  • 3
    3
    До долния:
    Убеден съм, че си кръгъл идиот! Ама пийте ги тия хапчета, бе!
  • -2
    2
    Bonkerz
    Не европейския съюз поддържа цената на бензина толкова висока в БГ (имаме най-ниската цена в ЕС и нямаме петролни залежи все пак), а руската Лукойл държи цените високи щото притежава всички данъчни петролни складове и който иска да внесе друго гориво трябва да плати висока такса на монополиста... едва преди година-две май тия складове държавата ги свърза към НАП дотогава са правили каквито машинации си искат, покровителствани от Боко Борисов. Лукойл 15 години работи уж на загуба в БГ и не плаща данък печалба, тия да не са благотворително дружество или ни мамят нещо (схемата я има описана в нета)... най-добре ще е сега заради санкциите Лукойл да фалира и държавата да я придобие.
  • 3
    1
    Превеждам:
    Засега ще ви вкараме само главичката. Но не повече. Е, докато свикнете с ценностите за еднополовата любов в €врогейския съюз.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари