Екскурзовод ще разходи из Русе гребците от Danuvina Alacris

1
За всеки от екипажа ще бъдат осигурени тематични подаръци
За всеки от екипажа ще бъдат осигурени тематични подаръци

За всеки от екипажа ще бъдат осигурени тематични подаръци

Днес, 9 октомври 2022 г., около 17:30 ч, реплика на римски кораб, тип лусория, ще акостира на Понтон 10 в Русе.

Международният екипaж, състоящ се от гребци от 7 държави, ще бъде посрещнат от представители на Община Русе. За всеки участник ще бъдат осигурени опознавателни дипляни и тематични подаръци. В понеделник Общинският Туристически център е подготвил за гребците пешеходен тур с местен екскурзовод. При възможност и добро време римският кораб ще бъде изпратен във вторник от Биг Бенд Русе около 9 ч.

Събитието е част от 3-месечен свързващ круиз по река Дунав по проект „Валоризиране на културното наследство и насърчаване на устойчив туризъм чрез оживяване на общото наследство на Дунавския лимес, като основа за културен маршрут“ („Жив Дунавски лимес“), № DTP3-1-359-2.2, финансиран по Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020 г. Българските партньори по проекта са Асоциацията на дунавските общини „Дунав“, Националният туристически клъстер „Български пътеводител“ и Центърът за интерпретиране на наследството.

Римската лусория носи името „Danuvina Alacris” („Живият Дунав“) и е изградена в рамките на последните две години от екип от професионалисти и доброволци, ръководен от Университета „Фридрих-Александър“ в Ерланген-Нюрнберг (Германия). Дълга е 18 м и е пресъздадена въз основа на автентични останки от римски плавателен съд, намерени край немския град Майнц. Реконструирана е по максимално близки до традиционните за римляните методи и техники.

Пътешествието на лусорията започна през юли 2022 г. в гр. Инголщадт (Германия) и ще завърши в края на октомври в Румъния. Проектът съчетава римската история по бреговете на Дунав със самия Дунав, който е бил основен свързващ път през цялата Римска античност; сближава и римското минало с 21-ви век и го прави осезаемо – с реконструкция на късноримски дунавски патрулен кораб, чието плаване по Дунав свързва всички партньори, популяризира Дунавския лимес и подкрепя устойчивия културно-исторически туризъм.

За актуална информация относно плаването на римската лусория в България следете Фейсбук страницата на Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ (https://www.facebook.com/adodunav) и Фейсбук събитието „Римската лусория „Danuvina Alacris” в България (https://www.facebook.com/events/426396172795258).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Симеон Боровски
    Да питам само Борко Българинов: Ний от ГРАДЕЖ в гребането или у грабенето щъ съ включим, щото Римската империя съм чел бая е богата Щъ взема и мойта.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари