Екоминистерството започва постоянни проверки за замърсяване в Разград

1
Предстои и проверка дали производствата в село с. Гецово замърсяват река Бели Лом
Предстои и проверка дали производствата в село с. Гецово замърсяват река Бели Лом Снимка: БНР

Предстои и проверка дали производствата в село с. Гецово замърсяват река Бели Лом

Постоянният контрол на потенциалните замърсители на р. Бели Лом от страна на РИОСВ-Русе и Басейнова дирекция „Дунавски район“ ще продължи.

До края на годината Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще извърши множество комплексни проверки чрез РИОСВ-Русе и Басейнова дирекция „Дунавски район“, като проследи всички компоненти и фактори на околната среда и човешката дейност в града, които носят риск или са изложени на риск от замърсяване – включително водите на река Бели Лом, въздухът в града, както и пречиствателните съоръжения на предприятия в града и заустяванията в реката.

Тези комплексни действия са в резултат на поетия от министерството ангажимент пред гражданите на Разград и местната власт във връзка с изострения проблем с неприятните миризми в града през юли и август.

„Постоянният контрол на потенциалните замърсители на р. Бели Лом и дадените предписания на пречиствателните станции дават положителен резултат. През изминалите дни няма сигнали за замърсяване, както на реката, така и на въздуха“, казва инженер Цонка Христова, директор на РИОСВ-Русе. „Постигнатите до момента резултати не спират нашия контрол и изненадващите проверки ще продължават.“

Над 35 проверки на РИОСВ и Басейнова дирекция през юли и август. За периода от 6 юли до 31 август са извършени над 35 проверки от агенциите на Министерството на околната среда и водите, от които 12 са планови, а 22 извънредни с 9 пробонабирания.

Пред последните месеци Басейнова дирекция „Дунавски район“ (БДДР) и РИОСВ-Русе предприеха поредица от действия за установяване на състоянието на река Бели Лом и възможни източници на замърсяване в следствие на множество сигнали и съмнения за замърсяване на реката като причинител на миризмите в Разград.

На 18 юли бяха извършени извънредни пробонабирания на отпадъчните води от „АДМ Разград“ ЕАД, „Биовет“ АД – клон Разград и ГПСОВ Разград, зауствани в река Бели Лом.

На 2 август беше извършен обход за установяване на причините за миризми в интервала 20:20 – 23:15 часа в района на Разград. Проверени бяха заустяванията на водите на „Биовет“ АД, цялата канализация и състоянието на р. Бели Лом.

На 10 август РИОСВ-Русе представи доклад по проблемите на чистотата на атмосферния въздух в Разград по време на открито заседание на Общинския съвет. По време на откритото заседание присъстваха министър Юлиян Попов, заместник-министрите Ренета Колева и Петър Димитров от МОСВ, Галина Симеонова - гл. директор на ОПОС, представители на РИОСВ-Русе.

От 4 до 15 август беше извършена комплексна проверка на „Биовет“ АД Разград, съчетана с проверка на всички компоненти и фактори на околната среда.

През последните десет дни на август Басейнова дирекция „Дунавски район“ и РИОСВ-Русе извършиха четири проверки и взеха 17 пробонабирания от различни точки на река Бели Лом.

При проверка на 21 август беше извършено пробовземане от 3 точки в река Бели Лом за изследване на 12 броя физико-химични показатели. Резултатите от анализа са получени на 31 август и към момента се обработват и анализират.

На 24 ти август РИОСВ-Русе, БДДР и Регионалната лаборатория на Изпълнителна агенция по околна среда извършиха нови извънредни пробонабирания за изследване качеството на водите от заустванията на „АДМ Разград“ ЕАД, „Биовет“ АД – клон Разград и ГПСОВ.

На 25 август беше направена повторна проверка на участъка от река Бели Лом в землищата на Разград, село Гецово и село Дряновец. В хода на проверката бяха взети общо 6 броя водни проби от река Бели Лом за анализа на 31 показателя, в т.ч. физико-химични показатели, специфични замърсители и приоритетни вещества.

Допълнително, с цел да се извърши по-детайлен анализ на състоянието на водите, на 30 август са взети проби от речен седимент в 6 точки от река Бели Лом, като е възложено изследване на 13 броя показатели във всяка от пробите.

На 30 август, след постъпване на информация за оцветени в червено води на река Бели Лом в района на мост при село Гецово, БДДР отново възложи вземане на водни проби в две точки от река Бели Лом, като е възложен анализ за наличие на 32 бр. вещества съобразно подадения сигнал.

След получаване на всички резултати БДДР ще извърши обстоен анализ за установяване на източник и характер на замърсяване на река Бели Лом. Въз основа на анализираните данни, съобразно компетенциите си, БДДР ще предприеме необходимите действия. Към момента БДДР продължава наблюдението на река Бели Лом, като се предвиждат и контролни проверки.

Три измервания на качеството на атмосферния въздух с обща продължителност от 40 дни.

От началото на 2023 г. са извършени 3 измервания на качеството на атмосферния въздух, 2 от тях по график, а едно е извънредно.

В продължение на общо 40 дни беше извършвано измерване на качеството на въздуха от мобилната лаборатория на ИАОС в Разград, последното от които – в периода от 8 до 28 август. Констатирано е едно отклонение – превишаване по отношение на показател сероводород.

До края на годината в града ще бъдат осъществени още две измервания, тъй като Разград е включен в годишните графици на Регионалната лаборатория - Русе към ИАОС за контрол на качеството на атмосферния въздух. Резултатите от всички измервания ще бъдат предоставени на общината и Регионалната здравна инспекция.

Продължава проучването на предприятия, потенциални причинители на оцветявания на водите, съобщи БТА.

Издадени са предписания за поставяне на камера на мястото за заустване на фирмите.

Продължава проучването на предприятия, потенциални причинители на установени оцветявания на водите и причинители на замърсяване на р. Бели Лом, както и възможни стари натрупвания на химични вещества в реката, или близо до нея, които при подходящи климатични условия дават реакция и я замърсяват и оцветяват.

Наблюдава се работата на градската пречиствателна станция. Издадени са предписания за поставяне на камера на мястото за заустване на фирмите, с които тя има договор, за да се установи какво изливат компаниите.

РИОСВ-Русе започна комплексна проверка по компоненти и комплексно разрешително в „Биовет“ АД. Експертите на регионалната инспекция проследяват пътя от суровината, производството, отпадъка, водата и въздуха. Предстои проверка в пречиствателната станция на дружеството, която е втора поред.

Предстои и проверка дали производствата в село с. Гецово замърсяват река Бели Лом.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари