Екоминистърът превърна безводието в голям политически цирк

0
В рамките на два часа той обвини колеги в бездействие, отрече се пред премиера и издейства кадрова промяна
В рамките на два часа той обвини колеги в бездействие, отрече се пред премиера и издейства кадрова промяна

В рамките на два часа той обвини колеги в бездействие, отрече се пред премиера и издейства кадрова промяна

Голям политически скандал сътвори в петък министърът на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро. Той успя да вкара темата за очертаващото се безводие по Черноморието в парламента, възбуждайки остри страсти сред колегите си в управлението и опозицията. Екшънът премина през следните етюди: Димитров нападна остро министрите Десислава Танева и Петя Аврамова, кмета на Бургас Димитър Николов, разкри нелепи взаимоотношения между ведомствата; опозицията безуспешно поиска изслушване на премиера Борисов, настоя и за оставки; Ревизоро получи контракритики, а за финал се отрече от думите си пред Борисов, но пък постигна кадрова промяна в екипа си, пише СЕГА.

За предстоящите водни проблеми на Бургас и Варна Димитров алармира безуспешно от лятото. Сега освен да привлече вниманието на колегите си за предстоящата криза, изявата му целеше и съпътстващи мишени - разграничение от ГЕРБ (Ревизоро е от квотата на националистите) заради приближаващите парламентарни избори, "да си постеле" при евентуална остра криза (а не да изгори подобно на Нено Димов), както и, очевидно, да изкадрува.

В ПАРЛАМЕНТА - РЕАЛНО И ТЕАТРАЛНО

От трибуната Димитров предупреди, че Бургас ще остане без вода до няколко месеца. Той посочи, че ако не завали, опасността е реална. От септември е изпратил схема, но не получил никакъв отговор от местните отговорни лица. Кмета на Бургас окачестви като "зрител". Ресорните министерства пък воювали помежду си, за да се реши проблема. "За това време няма да има построен язовир и станция за пречистване. Ще се случи Перник 2", категоричен бе Димитров. За всички универсалното извинение било "това е политическо решение", както обясни екоминистърът.

"Дойдох при вас да поискам съдействие. Не да носите моята отговорност, аз ще си нося кръста, но да вземем едно изключително важно решение, не с временна комисия, не с анкетна комисия, не с разговори тук-там, където и да е било. Да ви поканя да дойдете по двама представители от партия в Министерство на околна среда и водите, ще ви покажа всички карти, ще ви покажа и черните карти. Защо съм дошъл? Догодина ще има водна криза в земеделието, ще имате трети път избори – един път редовни, един път президентски и един път водни бунтове, защото обезпечеността е 40-45 процента към днешна дата", заяви от трибуната Димитров и в типично негов стил продължи: "аз телефон с Дядо Боже нямам, не знам дали ще вали”.

"Кражбите на вода от язовирите продължават" и че водопроводът на Перник, който бе изграден при безпрецедентната криза в града, останал с месеци без вода и на режим, все още не е узаконен, твърди Димитров. Въпросът бил поставян на три заседания на правителството, но все още няма решение. "Политически решения съсипаха язовирите", коментира министърът, който отчете пред депутатите какво е състоянието на язовирите и водопреносната мрежа. По думите му и софийският водопровод също е незаконен. Няма да има вода нито за гражданите, нито за земеделците, предупреди екошефът.

След него Корнелия Нинова от името на „БСП за България” каза, че от трибуната се е чула „най-вярната, безкомпромисна оценка на управлението на Бойко Борисов”. „Но този път не от нас, от опозицията, която я даваме непрекъснато в продължение на 4 години, чухте я от министър на Борисов – отвътре, от кабинета, от човек, който е преживял всички тези проблеми, които описа”, каза лидерът на БСП.

Тя каза, че стои огромният въпрос за заплахите, които министърът очертал.

„Заплаха от суша, заплаха от наводнения, заплаха от водна криза в земеделието, заплаха от водни бунтове, заплаха за това да се наложи да заменяме производството вместо от вода от въглища. Разбирате ли какво означава това особено на днешния ден. Той казва ще имате или чист въздух, или вода, и ще трябва да избирате – или въздух, или вода”, каза тя и припомни, че днес е поредният ден, в който има в пъти увеличаване на замърсяването на въздуха в големите градове и особено в столицата и то по време на COVID-криза.

Обръщайки се към министъра, Нинова заяви, че очаквала след „тази убийствена картина на управлението на Борисов” да подаде оставка. „Защото след това, което ние чухме, смятаме, че изходът е оставка на цялото правителство”, заяви тя.

От ДПС казаха, че следва да се покани министър-председателят в парламента.

„И той от своя страна или да опровергае казаното от министъра и да предложи неговото освобождаване, или да дойде тук да потвърди казаното и да подаде оставка на целия Министерски съвет, за да се сложи край на 10-годишното политическо безвремие, в което ГЕРБ пребивава във властта както беше и оценката на министър Емил Димитров, каза Мустафа Карадайъ.

От думите на екоминистъра ДПС разбрали, че различните министерства не си комуникират, не си кореспондират. „Ние разбрахме, няма кой да организира работата на Министерски съвет.

След изказването на Карадайъ, председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че ще разговаря с премиера. Вместо премиерът, десетина минути по-късно в Народното събрание пристигнаха министрите на земеделието и на регионалното развитие Десислава Танева и Петя Аврамова.

"Обвиненията на министър Емил Димитров към министерството на земеделието са абсолютно безпочвени", заяви Десислава Танева. Тя разказа как месеци наред темата с язовирите и водоснабдяването е обсъждана от ресорните министерства и всичко, което е било поискано от агроведомството, е направено, подкрепен бил и вариантът за водоснабдяване на Бургас. "За първи път чувам, че има война между министерство на земеделието и на регионалното развитие", каза Танева. Тя обясни, че по ОП Развитие на селските райони "Напоителни системи" ще получат 50 млн. евро за рехабилитация на основни канали, което ще увеличи площите за напояване. А от Националния план за възстановяване системите за напояване на дружеството ще бъдат цялостно възстановени, както са били в най-добрия си период.

"Не приемам думите на министъра на околната среда като обвинение, а като хвърлени хаотични разсъждения", заяви и министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. Тя разясни, че точно МОСВ не са си свършили работата, така че резервните язовири "Порой" и "Ахелой" да бъдат трансформирани в такива за питейно-битово водоснабдяване на Бургас.

"МОСВ трябваше да направят експертен доклад, без който не можем да обосновем необходимите 60 млн. лв. за поставяне на водопроводи, помпени станции и санитарно-охранителни зони. В МРРБ такива експерти няма, а МОСВ забрави за доклада", каза Аврамова. В нейното ведомство обаче продължавали да работят по решаването на проблема с водоснабдяването на Бургас.

Аврамова обвини екоминистъра, че се "упражнява в театрални постановки". "Ако смята, че Бургас е в бедствено положение, да внесе предложение в правителството за бедствено положение, а не да плаши хората от трибуната на Народното събрание", каза Аврамова. По повод обвинението на Емил Димитров, че водопроводът до Перник е незаконен, Аврамова обясни, че по време на бедствено положение е допустимо документацията да се набави по време и след изпълнение на строителните работи.

След изказванията на двете министърки депутатите от БСП призоваха отново премиерът да дойде и да разсее съмненията, както и да вземе решение за оставка на някой от министрите.

"Вчера е имало проблем с един пътнически влак, може да поканим началника на гара Подуяне", обяви Валери Симеонов, с което председателят на Народното събрание Цвета Караянчева приключи дебатите по темата.

КОНТРА И ОТ БУРГАС

"Шокиран съм от обвинението, че бездействам. Община Бургас е създала комисия, която да изготви проект за осигуряването на резервни количества питейна вода", контрира Димитър Николов. "Дружеството „Водоснабдяване и канализация“ в Бургас има готов идеен проект за осигуряването на резервни количества питейна вода от язовирите „Порой“ и „Ахелой“. Те ще бъдат използвани, ако продължава да спада нивото на язовир, който водоснабдява Бургаска област - „Камчия“. 60 млн. лева е стойността на проекта. Парите са осигурени от държавната компания „ВиК холдинг“. Близо 3 години продължава сушата в Бургаска област. Това е причината за намаления дебит на река Камчия. До месец май трябва да е готов проектът за осигуряването на резервни количества вода от язовирите „Порой“ и „Ахелой“", реагира и местното ВиК.

ПРИ "БАЩИЦАТА"

Цялата драма накрая стигна и до Борисов. От разпространеното съобщение от правителството стана ясно, че пред него Димитров се е покаял, получил е леко мъмрене от премиера, но пък е издействал смяна на заместничката си Атанаска Николова. Ще се назначат двама нови зам.-министри. Съобщението от МС гласи:

"Водна криза няма да има, заяви пред премиера Бойко Борисов министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Министър Димитров докладва на министър-председателя ситуацията с водоснабдяването в Бургас и мерките, които ще се предприемат в следващите месеци, за да няма проблеми, ако сушата продължава. Целта е догодина земеделските производители да получат вода в равен обем, както тази година, когато дадохме вода на всички, а е трета сушава година, обясни министърът на околната среда и водите.

„100 млн. евро имаме по Плана за възстановяване за напоителните системи“, изтъкна премиерът Борисов, като напомни, че средства и план за действие има. По думите му сега са най-подходящите месеци да се реабилитира тази част от системата, която ще позволи да се задържи водния обем от предстоящите зимни месеци. Министър-председателят посочи, че единственият му упрек към министър Димитров е, че не му е докладвал по темата още на правителственото заседание в сряда.

В рамките на срещата министърът на околната среда и водите Емил Димитров заяви пред премиера Борисов желание заместникът му в министерството Атанаска Николова да бъде освободена от поста и да бъдат назначени двама нови заместник-министри, които да отговарят съответно за водния ресурс на България и за отпадъците и екологията. Министър-председателят Борисов заяви, че чака министър Димитров да направи предложения относно назначаването на заместниците си".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари