Екодемонстрацията в Русе трябва да влезе в учебниците

1
Протестите срещу хлорните обгазявания през 1987 г.  слагат началото на гражданското общество в България
Протестите срещу хлорните обгазявания през 1987 г. слагат началото на гражданското общество в България Видео: БТВ

30 години от първата екодемонстрация за чист въздух в Русе.

Протестите срещу хлорните обгазявания през 1987 г.  слагат началото на гражданското общество в България, а организирането им е дело на шест русенки. 

Всеки път, когато минава през площада, Дора Бобева преживява отново и отново събитията от септември 1987 г. Тя и още пет нейни колежки, които работят по озеленяването на Русе, не могат да се примирят с ежедневните обгазявания с хлор от химическия комбинат в Гюргево, предаде БТВ.

„На 23 септември, връчвайки пионерските връзки, на които първото предназначение беше да си запушат нослетата децата, ни накара сериозно вече да решим и чашата преля”, споделя Бобева.

Датата за демонстрацията е насрочена, а организацията се прави по телефона. За събитието бързо се разчува и партията издава заповед работниците да не напускат заводите. Но те не се подчиняват.

„Ние с Цонка застанахме на площада, разпънахме първия лозунг и започнахме да се оглеждаме и хората започнаха зад гърба ни да пристигат. Само се поглеждаме и казваме – получи се, стана, това беше най-важното за нас, да има хора зад гърба ни”, спомня си тя.

Цонка Букурова допълва, е въоръжените офицери са ги гледали с наведен поглед, не в очите. „Милиционерчетата, които бяха отстрани, стояха с гръб към нас, защото вече децата им са болни”.

Следват нови, още по-масови протести, докато се стига до големия успех - затварянето на химическия завод в Гюргево. „Би следвало, след като това е едно историческо събитие, и то много важно, преломно за историята на България, задължително да влезе в учебниците по история”, категорична е Веселина Антонова, историк в Държавен архив в Русе.

Годишнината ще бъде отбелязана тази вечер със заупокойна молитва и шествие около Паметника на свободата в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари