Екоактивист: За времето, в което сме в ЕС, са дадени 1 милиард евро за опазване на природата

0
"Не виждам управляващите да са ангажирани с темата за екологичните оценки", каза Филип Цанов
"Не виждам управляващите да са ангажирани с темата за екологичните оценки", каза Филип Цанов Снимка: Евроком, стоп кадър

"За времето, в което сме в ЕС са дадени 1 млрд. евро за опазване на природата. Не знам какво виждат хората да е направено за това, без някой да изкарва пари"

Това заяви екоактивистът Филип Цанов пред "ЕвроДикоФ" по Евроком. 

"За мен това е най-важното министерство. Няма проект, независимо дали е метро, лифтове, тунели, магистрали, мостове на Дунав без да се прави екологична оценка. Влиянието на това министерство е огромно във всеки един сектор", категоричен беше той.

"Защитените зони са цялата натура. 35% са натура - защитена зона. Защитените територии са 5%. Това са резервати, защитени местности, природни и национални паркове. Това ръководство на МОСВ иска тези 5% да станат 30%. Плановете предвиждат да се направят още няколко природни и национални парка", уточни Цанов.

По думите му след време може да се стигне до проблем между МОСВ и регионалното министерство, защото различните проекти на двете ведомства се припокриват.

"Всички екологични оценки са по съдебен ред. Имаш право да обжалваш. Повечето жалби са от неправителствени или екологични организации. Тези екологични оценки се случват на две инстанции", добави той.

"Първата работа на Борислав Сандов беше да премахне едноинстанционното обжалване и да върне двуинстанционното", подчерта Цанов.

"Надявам се да остане едноинстанционното обжалване, за да могат да се развиват инфраструктурните проекти", каза той и допълни, че двуистанционното прави трудно развитието на подобен тип проекти.

"Не виждам във управляващите фактори да се ангажират с тези теми, самият парламент да тропне по масата и да каже, че определени неща трябва да се случат", продължи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари