Екатерина Захариева: България не може да подкрепи Северна Македония

2
Министърът изтъкна, че предложеният за приемане проект не отразява българските искания
Министърът изтъкна, че предложеният за приемане проект не отразява българските искания

Можем да одобрим преговорната рамка с Република Албания, но България на този етап не може да подкрепи тази за Северна Македония

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в изявление за позицията на Република България по точка "Разширяване" на Съвета на външните министри на ЕС.

"Току-що приключи разглеждането на точка "Разширяване". Подчертавам, че по тази точка на днешния съвет не могат да се вземат. Тя беше включена като предоставяне на актуална информация от страна на Германското председателство и обсъждане за състоянието на преговорната рамка за Република Северна Македония и Албания", каза още министър Захариева.

"Изразих позицията на Република България, че ние можем да одобрим преговорната рамка с Република Албания, тъй като считаме са изпълнили голяма част от условията, които бяха поставили от решението от март месец. България на този етап не може да подкрепи проекта на преговорна рамка с Република Северна Македония", допълни още Захариева.

Министърът изтъкна, че предложеният за приемане проект не отразява българските искания

Днес на онлайн среща на министрите по европейските въпроси на страните от Европейския съюз се очаква да бъде решено дали държавите от Европейския съюз одобряват предложената рамка за преговори с Република Северна Македония и Албания.

Република Северна Македония ще има място в Европейския съюз тогава, когато тя е готова. В момента България не счита, че тя е готова.

Това заяви по-рано днес пред БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева преди днешната онлайн среща на Съвета по общи въпроси, на който държавите от ЕС трябва да обсъдят предложените преговорни рамки за присъединяване на Северна Македония и Албания.

По думите ѝ на този етап София не може да подкрепи преговорната рамка на Скопие за Еврочленство, тъй като от македонска страна не са изпълнени заложените в Договора за приятелство условия.

"Не е сега дебатът за започване или незапочване на преговори. Ние многократно сме изразявали позицията, когато сме обсъждали преговорната рамка, че докато не видим нашите притеснения в нея… Те са много прости, те са три неща основни – придържане към формулата за езика от 1999 г., после потвърдена 2017-а, пътна карта за изпълнение на договора, която да се наблюдава в целия преговорен процес, и изричен текст, че няма да се поддържат под никаква форма претенции за македонско малцинство в България", каза Захариева.

България продължава да бъде поддръжник на разширяването на ЕС и тук не става дума за извиване на ръце, заяви българският дипломат номер едно.

"Вицепремиерът посъветва съседската държава да не се отказва при първата трудност, която среща по пътя – одобрението на преговорната рамка. Тепърва предстоят трудностите, процесът не е лесен. България също мина по такъв път", каза още Захариева.

"Тогава, когато утихнат страстите, включително и в България, и се започне да се мисли не толкова емоционално, когато спрат да се придържат към изграждането на държава, основана единствено и само на антибългарската идеология – тогава ще получат много повече", коментира още Захариева.

"Българската дипломация не може да си позволи да води политика на очерняне на друга държава, каквато за съжаление виждаме, че Скопие води. Ние сме държава, член на Европейския съюз", подчерта Захариева.

Министърът каза, че ще отиде в парламента и ще отговаря на поставените депутатски въпроси относно РС Македония, след като миналия петък участието ѝ в парламентарния контрол бе отложено заради пътуване извън страната.

(Във видеото по-горе чуйте коментар по темата на депутата от ВМРО Александър Сиди и журналиста Мартин Минков).

Днес в Брюксел вероятно няма да бъде одобрено начало на преговорите на Северна Македония с ЕС,

но надеждите са, че все още има шансове това да се случи през декември, пише вестник "Вечер".

На днешната среща на министрите по европейските въпроси на страните от ЕС в Брюксел най-вероятно няма да има позитивен изход за македонските стремежи за начало на преговорите да членство. Решение с България ще се търси през декември, пише изданието.

Новината от Берлин съобщи премиерът Зоран Заев в дебат, след като получи наградата за човешки права на фондацията "Фридрих Еберт", допълвайки, че разговорите с България ще продължат и в предстоящия период и надеждата е, че решение ще може да се намери още през декември, пише изданието.

Вероятно няма да получим добри новини от Съвета по общи въпроси в Брюксел, каза вчера Заев, добавяйки, че нямаме алтернатива за членство в ЕС и каквото и да се случи, ще продължаваме по европейския път, пише скопският вестник.

Заев в своето обръщение не спомена директно българската блокада, но посочи, че няма намерение да преговаря за правото на самоопределение.

"България вместо да блокира, да покаже истинско приятелство", пише в заглавие "Независен весник", като цитира лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Коалицията за обновление на Македония се противопоставя на промени в конституцията и иска признаване на македонското малцинство (в България), уважаване на македонската история и нейната специфичност.

Също така коалицията иска от Република България да не блокира европейското бъдеще на държавата, а да подкрепи и да покаже истинско приятелство между гражданите на двете държави, пише изданието, като цитира изявления на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски след среща на коалицията снощи.

Едно от решенията на коалицията е, че тя твърдо застава зад конституционната клауза за антифашисткия характер на народноосвободителната борба и остро се противопоставя на промените в конституцията, които ще означават отричане на антифашисткия характер на народноосвободителната борба, пише скопският вестник.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари