ЕК одобри 875 милиона евро за магистрала в Румъния

0
Новата магистрала ще бъде първият основен път, преминаващ през Карпатите
Новата магистрала ще бъде първият основен път, преминаващ през Карпатите

Новата магистрала ще бъде първият основен път, преминаващ през Карпатите

Европейската комисия одобри 875.5 милиона евро за изграждането на първия етап от дългоочакваната в Румъния магистрала. Тя ще тръгне от трансилванския град Сибиу през Карпатите до град Питещ.

Новината е приветствана и от бизнеса в Румъния, и от всички, които шофират между Трансилвания и южна Румъния, коментира Universul.net.

Липсата на магистрала отдавна е проблем за шофьорите, пътуващи по маршрута. Образуват се чести задръствания, които продължават с часове.

Новата 122-километрова магистрала ще бъде първият основен път, преминаващ през Карпатите. Финансирането за него идва от Кохезионния фонд на Европейския съюз. Очаква се магистралата да заработи до 2026 година, предаде News.bg.

Същевременно Европейската комисия одобри още един транш от Кохезионния фонд за проект на стойност 578.4 милиона евро и той е за подобряване капацитета на Румъния да реагира при бедствия.

Междувременно наскоро преодолелият вот на недоверие румънски премиер Людовик Орбан обяви, че следващите парламентарни избори в страната ще се състоят на 6 декември.

Орбан оглавява румънската Националлиберална партия, която е критикувана от социалдемократите за управлението по време на епидемичната обстановка и е упрекване в "източване на държавния бюджет под паравана на пандемията" и в затъване в дългове.

Много преди тази новина от Националлибералната партия се очакваше да спечели бъдещите избори, предвид корупционните скандали, в които бяха замесени противниците ѝ - социалдемократите. Не е ясно обаче как Covid-19 се отразява на предпочитанията на румънските избиратели. През изминалия месец новооткритите случаи на хора, заразени от коронавирус, надхвърляха 1000 души дневно. В тримесечието от април до юни румънската икономика се сви с повече от 12 процента.

В същото време Конституционният съд в Румъния бе сезиран по важния въпрос дали е възможно да се внася вот на недоверие, докато парламентът е във ваканция. Вотът на недоверие се провали поради липса на кворум.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари