ЕК: Държава стои зад саботажа на Северен поток

1
Инциденти възникнаха едновременно на двата руски газопровода за износ към Германия
Инциденти възникнаха едновременно на двата руски газопровода за износ към Германия Снимка: AP / БГНЕС

Инциденти възникнаха едновременно на двата руски газопровода за износ към Германия

"Доколкото мога да преценя, това е много добре обмислена атака, която не може да бъде извършена от обикновена група хора. Така че има голям риск зад това да стои някаква държава“, заяви европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон в ефира на телевизионния канал ZDF, съобщава Агенция Фокус.

Йохансон смята, че ЕС трябва да направи повече, за да предотврати подобни атаки срещу инфраструктура. Според нея този инцидент представлява "ескалация“ и "заплаха“. Като реакция на случилото се, отбеляза еврокомисарят, ЕК предлага да се проведе стрес тест по отношение на критични инфраструктурни обекти в страните членки на ЕС

"Разбира се, че имаме подозрение, но е твърде рано да се съди за това категорично“, добави еврокомисарят, отговаряйки на въпроса на водещия коя държава може да е замесена в случилото се.

В понеделник инциденти възникнаха едновременно на двата руски газопровода за износ към Германия. Според информация от властите на Дания и Швеция два теча на газ са открити при Северен поток и един на Северен поток 2 близо до остров Борнхолм. Германия, Дания и Швеция не изключват целенасочен саботаж.

Работата на Северен поток е спряна от края на август заради проблеми с ремонта на турбините на Siemens, причинени от западните санкции. Газопроводът обаче остана пълен с газ. Северен поток 2, завършен през 2021 г., но така и не пуснат в експлоатация, също вече е зареден с газ.

По-рано Генералната прокуратура на Руската федерация инициира образуване на дело за акт на международен тероризъм след повредата на газопровода. Извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с диверсията срещу газопровода "Северен поток“ е насрочено за 22.00 часа българско време в петък.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    ...
    А М Е Р И К А ви казва здравейте и типичното и ФАК Ю !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари