ЕК блокира пари за земеделието в Албания заради корупция

1
Злоупотреби със средства от IPARD в селскостопанския сектор
Злоупотреби със средства от IPARD в селскостопанския сектор

Злоупотреби със средства от IPARD в селскостопанския сектор

Европейската комисия блокира още пари за албанското земеделие заради корупция. Това решение следва спирането през юли на възстановяването на суми по IPARD II след разследвания, предприети по обвинения в корупция, свързани с изпълнението на тази програма. Новината беше съобщена от делегацията на Европейския съюз в Тирана за "Гласът на Америка", предаде БГНЕС.

"От юли 2023 г. Европейската комисия спря възстановяването на разходите по IPARD за Албания. В момента спирането се отнася за разходи, направени през първото и второто тримесечие на 2023 г. В същото време Европейската комисия отложи одобрението на всички мерки по IPARD III. Това са временни превантивни мерки за защита на финансовите интереси на Европейския съюз", уточнява Делегацията на ЕС в Тирана.

Докладът, изготвен от Европейската служба за борба с измамите, OLAF, е представен на албанските власти, за които Комисията казва, че очаква да се отнесат много сериозно към този въпрос.

Предисторията

Докладът за напредъка на Европейския съюз за Албания, публикуван в сряда, 8 ноември, също говори за разследванията във връзка с обвиненията за злоупотреби със средства от IPARD в селскостопанския сектор.

"Албания трябва да подобри сътрудничеството си с Европейската комисия за разследвания. През 2022 г. тя докладва 71 случая на съмнения за нередности и измами в програмите IPA и IPARD. Въпреки че сътрудничеството при разследването се е подобрило, Албания трябва да увеличи усилията си за развиване на солидни резултати в сътрудничеството при разследването", гласи заключението. Това, според доклада, също предоставя ефективна оперативна помощ на следователите от Европейската служба за борба с измамите (OLAF), "така че те да могат напълно да делегират своите задължения при извършване на проверка на място в съответствие с Регламента на ЕС".

На 19 юли 2023 г. Европейската комисия официализира временното спиране на възстановяването на средства към Албания в рамките на програмата IPARD II. Тази програма, която е пряко свързана с европейските фондове за земеделие, доведе до освобождаването на министъра на земеделието Фрида Крифка.

Всъщност това беше предизвикано от разследване на Европейската служба за борба с измамите (OLAF), свързано с изпълнението на програмата IPARD II (2014-2020) в Албания, което тласна Съюза към това "екстремно" решение за спиране на средства. Самата OLAF не реагира изрично на този файл, нито са публикувани подробности. Но албански медии, получили достъп до него твърдят, че е сред най-обемните и подробни, по отношение на бивш висш държавен служител.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари