Едуард Сноудън: Мобилните оператори в България подслушват!

1
Сноудън: Службите подслушват над 2 млрд.SIM-карти по целия свят, в това число и в България
Сноудън: Службите подслушват над 2 млрд.SIM-карти по целия свят, в това число и в България

Едуард Сноудън е бивш служител на ЦРУ, който през 2013 избяга от Хавай и емигрира в Русия. Сноудън се сдоби с популярност покрай докладите си в скандалния сайт  „Уикилийкс”.

В новите разкрития, които направи, той разказва как службите подслушват над 2 млрд.SIM-карти по целия свят, в това число и в България, предаде електронното издание „Интерцепт”.

Според него разговорите на милиарди мобилни телефони се подслушват от Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ и британския й еквивалент - Държавен щаб по комункациите (ДЩК). Подслушването се извършва от специално оперативно звено на АНС и ДЩК, което е откраднало кодирания софтуер на интернационалната компания „Гемалто” (световен лидер в дигиталната сигурност).

„Гемалто” произвежда SIM-картите за мобилните телефони в цял свят. Годишно международната компания произвежда около 2 млрд. SIM-карти. Разполагайки с кодовете на софтуера, АНС и ДЩК могат да подслушват и записват разговорите на милиони мобилни устройства, без да изискват разрешение от правителствата и съобщителните компании.  По този начин службите заобикалят законите, в различните държави, където засичането на мобилните комуникации може да става само с разпоредба на съда.

Според секретните документи на Сноудън, софтуерът на „Гемалто” е хакнат още преди 5 години, но през цялото това време никой от експертите по сигурността и софтуерните инженери не е знаел, че клиентите им са подслушвани!

Разследване на „Борба за бъдещето“ посочва, че някои от шефовете на „Гемалто“ може би са били наясно, че кодовете на картите за мобилните телефони са разбити.

 „Доста съм притеснен, че това се е случило„ - заяви вицепрезидентът на компанията, Пол Бевърли, цитиран от изданието „Интерцепт“.

Най-важното за мен е да разбера как е станал пробивът и какво е отражението му върху операторите, които са наши клиенти и, които ни имат доверие от дълги години”- заяви той.

Източник: Lentata.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари