Едуард Сноудън стана руски гражданин с указ на Путин

0
Беглецът от ЦРУ не подлежи на мобилизация
Беглецът от ЦРУ не подлежи на мобилизация Снимка: Getty Images

Беглецът от ЦРУ не подлежи на мобилизация

Руският президент Владимир Путин подписа указ с който дава руско гражданство на бившия ЦРУ и Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ Едуард Сноудън, съобщи Интерфакс, цитиран от OFFNews.

Текстът на постановлението е публикуван на официалния интернет портал за правна информация. Той съдържа списък на лицата, които получават руско гражданство. Сред тях е „Едуард Джоузеф Сноудън, роден на 21 юни 1983 г. в Съединените американски щати“.

През 2013 г. Сноудън изнесе медиите информация за програмите на американските разузнавателни агенции за наблюдение по света. Публикациите предизвикаха широк резонанс. В Щатите той беше обвинен задочно в шпионаж и кражба на държавно имущество. Сноудън първо избяга от САЩ в Хонконг, а след това в Русия.

"Приемането на руското гражданство от Сноудън предвид възрастта му породи въпроса дали сега не може да бъде мобилизиран. Той не подлежи на наборна военна служба по обявената в Руската федерация частична мобилизация", съобщи пред Интерфакс неговият адвокат Анатолий Кучерена.

"Съществува процедура, установена от законодателството на Руската федерация относно лицата, които подлежат на наборна военна служба във връзка с частична мобилизация. Тъй като Едуард не е служил в руската армия, няма практика и опит във военната служба, той не подлежи на мобилизация“, каза адвокатът в отговор на въпрос от „Интерфакс“.

Кучерена допълни още, че съпругата на американеца също ще поиска руско гражданство, а синът им вече е руснак по рождение.

Що се отнася до реакцията на Сноудън, Кучерена заяви: „Разбира се, Едуард е благодарен на Русия, че тя не му обърна гръб в труден за него момент и се радва, че той стана руски гражданин“.

В отговор на въпроса защо процесът на получаване на руски паспорт отне толкова време, адвокатът отбеляза: „Той получи гражданство на общо основание, като изпълни всички условия на законодателството на Руската федерация относно гражданството“.

Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков обясни по-късно, че на бившия служител на ЦРУ е предоставен руски паскпорт по негово изрично изявено желание. Американецът е подал документи за гражданство в началото на ноември 2020 година, след като няколко седмици по-рано беше получи право на безсрочно пребиваване в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари