Едни от най-добрите български постановки ще гостуват в Русе

0
Орлин Дяков представи програмата на Драматичния театър „Сава Огнянов“ за месец октомври
Орлин Дяков представи програмата на Драматичния театър „Сава Огнянов“ за месец октомври

Програмата на Драматичния театърСава Огнянов“ за октомври беше представена днес от директора му Орлин Дяков. През настоящия месец тече и Есенният театрален салон, в рамките на който в Русе ще гостуват едни от най-добрите български постановки, получили награди през годината.

Първата от тях е „Ромео и Жулиета“ - отличена с „Аскеер“ за най-добър спектакъл през тази година. Постановчик е Петринел Гочев. Той ще дойде в Русе през февруари, за да направи „Жана Д`Арк“ на бележития френски драматург Жан Ануи. Премиерата ще е в края на март или началото на април.

Спектакълът „Ромео и Жулиета“ е на Драматичния театър-Габрово. Той ще се играе на 20 октомври от 19.00 часа на Голямата сцена.

На 21.10.2014 г. гостува Народният театър „Иван Вазов“ със спектакъла „Две“, разказващ за взаимоотношенията между Дора Габе и Елисавета Багряна. В ролите се превъплъщават Бойка Велкова и Мария Кавърджикова. Зрителите могат да го гледат в камерната зала „Слави Шкаров“ от 16.00 и от 19.00 часа.

На 22 октомври, на Голямата сцена ще бъде представена постановката на Теди Москов „Професия лъжец“, носител на награда „Икар“ за най-дбър спектакъл. Той е изигран от трупата на Държавния куклен театър – Варна. Пиесата е за възрастни.

На 23-и Драматичният театър - Разград ще представи „Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла“ с Иван Радоев и Елена Петрова, постановка – Бойко Илиев. Началният час е 19.00, в камерната зала „Слави Шкаров“.

На 23-и и 24-и октомври русенскта трупа ще играе „Без зестра“ от 19.00 часа в Голямата зала.

Есенният театрален салон започва след две седмици, но първото заглавие за месеца, което не е част от него и тепърва предстои, е „Долу оръжията“ на театър „Пигмалион“-Виена. То ще бъде представено на 10 октомври, петък, от 19.00 часа, в камерната зала „Слави Шкаров“. Автор е Берта фон Зутнер – втората жена, носител на Нобелова награда след Мария Кюри. Отличена е за мир.

На 13 октомври, понеделник, ДТ „Сава Огнянов“-Русе поставя „Майстори“. На 14-и, вторник, гостува Драматичният театър-Сливен с „Който трябва“ с Камен Воденичаров; от Александър Урумов. Постановката е на Димитър Стефанов. На 15-и, сряда, пак русенската трупа ще представи „Министърът женкар“, а на 28-и отново „Майстори“.

Новите премиери, по които се работи, са: „Ревизор“ от Гогол, подготвя го Николай Урумов. Започва през ноември, а премиерата трябва да е през януари. В главната роля ще е Деян Донков, очаква се потвърждение от Радина Кърджилова.

Така се продължава традицията русенският театър да работи с едни от най-добрите актьори в България, коментира Орлин Дяков.

Също в края на ноември той ще започне да прави постановка по Йордан Йовков, по сборника разкази „Вечери в Антимовския хан“. Тя ще е на камерната сцена и ще е насочена към учениците.

С Петър Денчев сега се договаря заглавие, което трябва да излезе до края на сезона. Бина Харалмпиева пък трябва да направи спектакъл в началото на следващия сезон – до края на септември 2015 г.

Орлин Дяков разказа и за предложенията на русенския театър за наградите „Икар“ - те са изцяло от „Без зестра“ - за оригинална музика е предложен Пламен Мирчев-Мирона, а за поддържаща роля – Венцислав Петков. „Без зестра“ предстои да бъде представен в София в Театъра на армията. Това ще стане най-вероятно в началото на декември.

На 8 декември русенската трупа ще има участие в Гюргево. Традиционно се поддържат добрите връзки с театъра там, а Русе ще продължава да бъде врата на румънската театрална култура за България, категоричен беше Дяков.

Той съобщи още, че русенският театър вече има втора каса – в „Канев център“, която е ориентирана към студентите. Театърът е във финансова стабилност, увери директорът му. Постановките му са посетени от повече от очакваните зрители, а това е важно, тъй като държавата плаща на брой посетители. Дали ще бъде отпуснато по-високо финансиране обаче, ще зависи от новият министър на културата. 

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари