Една трета от акушерките у нас са в пенсионна възраст

0
Най-възрастната акушерка е на 70 години
Най-възрастната акушерка е на 70 години Видео: БНТ

В навечерието на Бабинден - тревожна статистика.

С около 4 хиляди са намалели акушерките у нас през последните 20 години. По данни на асоциацията на професионалистите по здравни грижи в момента в страната работят около 3 500 акушерки - около 1000 в пенсионна възраст. Най-възрастната акушерка е на 70 години, предава БНТ.

Пенка Димитрова е акушерка в столичната болница "Майчин дом" повече от 46 години. Навършила е възрастта за пенсиониране през 2011-та, но продължава да работи. Заплатата ѝ е малко над минималната.

Пенка Димитрова - акушерка: "Факт е,че 2/3 от колежките, които работят тук или 1/3 сме в пенсионна възраст и продължаваме да работим".

В болницата не достигат около 30 акушерки. Млади хора рядко кандидатстват за работа, заради ниските заплати. Анна-Мария - Велкова e най-младата акушерка в "Майчин дом" работи там от около 6 месеца. За момента заплатата ѝ стига и не се налага да работи на няколко места.

Анна-Мария Велкова - акушерка: "Аз съм на 23, живея още със семейството си, нямам никакъв ангажимент към семейство, деца и т.н. Съответно това е някакъв вид облекчение."

Анна-Мария иска да натрупа повече опит. След това не изключва възможността да замине да работи в чужбина, ако ситуацията у нас не се промени. По данни на асоциацията на професионалистите по здравни грижи около 60% от завършилите акушерки напускат България.

Милка Василева - председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи: "Много чуждестранни компании набират кандидати за работа в чужбина и предлагат много по-дори условия за работа отколкото могат да получат в България акушерките."

В Медицинския университет в София всяка година приемат по около 30 акушерки. Интересът към специалността намалява.

проф. Галя Чанева - катедра "Здравни грижи", Факултет по обществено здраве, МУ-София: "Това е една много отговорна и трудна професия. Обучението е 4 години и е много сериозно."

Ирина Величкова решила да учи за акушерка след раждането на третото си дете.

Ирина Величкова - студент: "Смятам, че жените в България имат нужда от помощ, за да износят децата си да ги родят и после да ги отгледат."

Ирина се надява, че като завърши след 2 години, заплатите ще са по-високи и системата няма да кара акушерките да напускат страната. А от асоциацията на професионалистите по здравни грижи стартират кампания за популяризиране на професията сред завършващите средно образование.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари